BRITANIJA NAKON BREXITA

Cijela poljska zajednica u strahu nakon niza napada i brutalnog ubojstva njihovog sunarodnjaka

Brojna poljska zajednica u Velikoj Britaniji živi u velikom strahu nakon serije etnički motiviranih napada koji su se u toj zemlji dogodili nakon Brexita. Broj napada drastično se povećao nakon što je Britanija na referendumu izglasala izlazak iz Europske unije i, taman kada se cijela priča stišala, u malom gradiću Harlowu u Essexu dogodio se stravičan zločin koji je potaknuo čak i poljske ministre da zatraže sastanak kod kolega na Otoku, piše Guardian.

Grozan incident se dogodio u subotu kada je skupina huligana nasred ceste divljački napala 40-godišnjeg Poljaka Arkadiusza Jóźwika. Povod napada? Progovorio je poljski. Nažalost, to mu je bio i zadnji razgovor u životu, divljaci su ga zatukli do smrti...

Policija je poslije privela šestoricu tinejdžera i potvrdila da Jóźwik nije bio jedini napadnut. U njegovom društvu bio je još jedan Poljak koji je uspio pobjeći na vrijeme. Iz policije su također dodali da Poljaci nisu nikoga provocirali i da su divljaci napali iz čiste mržnje, a ostaje upitno zašto ih je istražni sudac pustio na slobodu nakon što su platiti jamčevinu.

Jóźwik je inače bio radnik u jednoj tvornici, a u Englesku se doselio prije četiri godine.

- Jeo je pizzu i nikoga nije dirao. Nažalost, njegov engleski nije bio baš najbolji, a tinejdžeri koji su ga napali bili su strašno agresivni - rekao je Jóźwikov brat.

- Situacija je izmakla kontroli. Pogotovo nakon Brexita, ljudi su se potpuno promijenili. Naš život ovdje u ovom trenutku je užasno težak.

Poljski novinari u Harlowu u razgovoru s doseljenicima iz istočne Europe saznali su da ovo nije bio prvi napad takve vrste. Navodno su i prije dva tjedna dvojica Poljaka brutalno pretučena na istom mjestu gdje je Jóźwik ubijen.

Policija je u posljednjih dana pojačala patrole na ulicama, ali samo dan nakon šokantnog ubojstva, u Harlowu se dogodio novi incident. U nedjelju ispred jednog puba petorica huligana nasrnula su na dvojicu Poljaka. Jedan je završio u bolnici sa slomljenim nosom, a drugi s gadnom posjekotinom na glavi.

- Radi se o groznom zločinu, ali ne želimo ovaj slučaj povezivati s ubojstvom Jóźwika - rekli su iz policije.

Iako u poljskoj zajednici vlada veliki strah, oni poručuju kako ih divljaci neće potjerati iz zemlje.

- Imam dvoje djece i svi posjedujemo britansku putovnicu. Ovo je naš dom - rekao je Radek koji 12 godina živi u Harlowu. On je i nagovorio Jóźwika da dođe u Britaniju.

Zbog smrti Jóźwika u četvrtak će sastančiti poljski i britanski ministri vanjskih poslova. Witold Waszczykowski će zatražiti veću zaštitu svojih sunarodnjaka u Velikoj Britaniji, a pitanje je što će na sve to reći Boris Johnson, šef diplomacije i čovjek koji je zapravo i jedan od najzaslužnijih za Brexit.

Nakon Brexita na Otoku se dogodila eksplozija rasizma i nasilja protiv imigranata. Policiji je prijavljeno više od 3.000 slučajeva zločina iz mržnje, što je 42 posto više nego prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:45