PORUKE PODRŠKE

Cijela regija uz Hrvatsku, javili se Vučić, Đukanović, Janša i Pahor; Zaev: ‘Naša vlada šalje novac‘

‘Želim im da se oporave i brzo obnove sve objekte, rekao je Aleksandar Vučić
 Andrej Isakovic/AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna pružiti svaku vrstu pomoći Hrvatskoj poslije potresa u Petrinji.

"Nadam se da je prošlo uz minimalne žrtve i pružit ćemo svaku pomoć. Želim im da se oporave i brzo obnove sve objekte", rekao je Vučić tijekom posjeta Zaječaru, gdje je doznao vijest o potresu u Petrinji, Sisku i okolici.

"Ako možemo bilo kako pomoći kao Srbija - pomoći ćemo. Veoma mi je žao i spremni pružiti svaki vid pomoći, financijsku, tehničku", ponovio je Vučić.

Današnji potres, čiji je epicentar bio na području Petrinje, osjetio se i u Beogradu, posebice na višim katovina nebodera u Novom Beogradu.

Poruku podrške Hrvatskoj uputio je i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Njegova je vlada donijela odluku o upućivanju novčane pomoći od 6 milijuna makedonskih denara (oko 734.000 kuna) Hrvatskoj, objavio je na Twitteru.

Predsjednik Zoran Milanović danas je tijekom posjeta Petrinji rekao da ga je zvao slovenski predsjednik Borut Pahor.

Slovenija nudi šatore, krevete, grijalice za stradale u potresu

Slovenski čelnici ponudili su u utorak pomoć Hrvatskoj koju je u utorak pogodio razoran potres, uključujući šatore, krevete, grijalice za stradale.

Premijer Janez Janša rekao je na Twitteru da je odmah nakon potresa razgovarao s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i ponudio pomoć.

"Naša uprava za zaštitu i spašavanje je u stanju pripravnosti i u izravnom kontaktu s odgovornima u Hrvatskoj", napisao je Janša.

Predsjednik države Borut Pahor rekao je da je razgovarao s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem te izrazio solidarnost i spremnost Slovenije za pomoć.

Ministar obrane Matej Tonin naveo je da je stavio u stanje pripravnosti glavni logistički centar vojske u mjestu Roje. kako bi sve bilo spremno bude li potrebno u Hrvatsku poslati pomoć kao što su šatori, kreveti, uređaji za grijanje i slično

Slovenija je spremna ponuditi i stručnjake za procjenu šteta, dodao je Tonin.

Slovenski radio prenosi da je potres izazvao manje materijalne štete u krajevima bliže epicentru, u pokrajinama Dolenjska i Bela krajina, ali i na nešto udaljenijem sjeveroistoku zemlje oko Maribora i kod Ptuja.

Direktor nuklearke Krško Stane Rožman izjavio je radiju da nisu utvrđena nikakva oštećenja na postrojenju i da nije bilo utjecaja na okoliš, pa se očekuje da će privremeno zatvorena nuklearna elektrana uskoro opet početi normalno raditi. (Hina)

Đukanović: 'Crna Gora stoji uz hrvatske prijatelje i saveznike'

Crna Gora u ovim izuzetno teškim trenucima stoji čvrsto uz naše hrvatske prijatelje i saveznike, uz sve građane Hrvatske, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon razornog potresa u Hrvatskoj.

Đukanović je uputio brzojav hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

"Spremni smo pružiti pomoć i podršku“, rekao je Đukanović i dodao da Crna Gora s tugom gleda na zastrašujuće prizore koji dolaze iz susjedne Hrvatske.

"Predsjedniče Milanoviću, molim vas da najiskrenije suosjećanje prenesete obiteljima stradalih i najbolje želje za brz oporavak ozlijeđenih" naveo je u telegramu predsjednik Crne Gore.

BiH ponudila pomoć Hrvatskoj

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ponudilo je Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske – Ravnateljstvu civilne zaštite pomoć nakon razornog zemljotresa koji je danas pogodio Petrinju i još nekoliko gradova, javlja Klix.ba.

S obzirom da je oštećen veliki broj objekata te da se još traga za preživjelima, Ministarstvo sigurnosti BiH je nakon izvršenih konsulatacija i koordinacije sa institucijama u BiH i Hrvatskoj, stavilo na raspolaganje dva tima za zaštitu i spašavanje.

Radi se o timu Federalne uprave civilne zaštite sa 42 spasioca i timu Republičke uprave civilne zaštite RS sa 18 spasilaca, koji će ukoliko pomoć bude prihvaćena od strane Hrvatske, sa svom pratećom opremom biti odmah upućeni u pogođeno područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:59