RAZORNI CIKLON

Cijela sela zbrisana s lica zemlje: ‘Užas, sve izgleda kao da nas je netko upravo bombardirao‘

Batsirai, druga velika oluja koja je pogodila Madagaskar u posljednja dva tjedna, zahvatila je istočnu obalu Madagaskara

Ciklon Batsirai pogodio Madagaskar

 Rijasolo/AFP

Najmanje 10 ljudi poginulo je, a gotovo 50.000 je raseljeno nakon što je ciklon Batsirai s obilnom kišom i vjetrom pogodio Madagaskar.

Batsirai, druga velika oluja koja je pogodila Madagaskar u posljednja dva tjedna, zahvatila je istočnu obalu, točnije područje udaljeno 530 kilometara od glavnog grada Antananariva, s udarima od 165 km/h i visokim valovima koji su pogodili obalna područja, prenosi BBC.

image

Ciklon Batsirai pogodio Madagaskar

Rijasolo/AFP

Procjenjuje se da bi se moglo raseliti do 150.000 ljudi. Otokom je već prije dva tjedna prošla razorna tropska oluja Ana i usmrtila 55 ljudi, a raselila njih 130.000.

Posljednja dva dana stanovnicima je nestalo struje, a poremetila se i vodoopskrba. Jedan je stanovnik rekao za Reuters da su školama i crkvama koje su se trebale koristiti kao centri za evakuaciju uništeni krovovi.

"Kao da su nas upravo bombardirali. Grad Nosy Varika je gotovo 95% uništen. Vjetar je na kućama otkinuo krovove. Drvene kolibe su, uglavnom, uništene", rekao je savjetnik potpredsjednika Senata Willy Raharijaona za Reuters.

Ured za upravljanje katastrofama i rizikom objavio je u nedjelju da je poginulo 10 ljudi. Državni radio je objavio da su neke osobe poginule kada im se srušila kuća u gradu Ambalavaou, oko 460 km južno od glavnog grada Antananariva.

"Vidjeli smo samo pustoš: iščupana stabla, srušene električne stupove, krovove koje je razorio vjetar, grad potpuno pod vodom", rekao je u telefonskom razgovoru za Reuters Nirina Rahaingosoa, stanovnik grada Fianarantsoe koji se nalazi 420 km južno od glavnog grada. Dodao je da je u gradu nestalo struje.

Ministrica okoliša Vahinala Raharinirina rekla je za BBC da su mnoga sela gotovo potpuno nestala, a neka je odnijela oluja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:46