ČEKA SE OČITOVANJE MINISTRA

CIJELA SLOVENIJA BRUJI O MUČNOM SLUČAJU U ZGRADI MINISTARSTVA KULTURE 'Tomaž se ubio zbog ministra i njegova zamjenika, slomio se zbog ponižavanja'

 
Ilustracija
 Blaž Samec / DELO / CROPIX

Slovenska policija u utorak je potvrdila da je po službenoj dužnosti pokrenula predkazneni postupak kojim provjerava navodni mobing u ministarstvu za kulturu koji je doveo do tragedije kad je zbog šikaniranja od strane ministra dugogodišnji zaposlenik tog ministarstva počinio samoubojstvo.

"Temeljem medijskih napisa o šikaniranju službenika ministarstva za kulturu provjeravamo razloge za sumnju kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Budu li razlozi za sumnju potvrđeni, počet ćemo s predkaznenim postupkom i o tome obavještavati državno odvjetništvo", rekla je ljubljanska policijska uprava u kratkom priopćenju.

Portali i alternativni mediji bliski oporbi objavili su prošlog tjedna informaciju prema kojoj se dugogodišnji službenik ministarstva Tomaž B., otac dvoje djece, ubio nakon višemjesečnog "maltretiranja, ponižavanja i mobinga" kojim su nad njim provodili ministar za kulturu Dejan Prešiček i njegov zamjenik Jan Škoberne, te da mainstream mediji i vladajuća koalicija skandal pokušavaju zataškati jer vodeća mjesta u tom ministarstvu drže koalicijski Socijaldemokrati (SD), bitni za opstanak vlade premijera Marjana Šareca.

U utorak je navode o problematičnim odnosima u ministarstvu za kulturu potvrdio u izjavi i sindikat zaposlenih u sektoru kulture "Glosa", pozvavši premijera da intervenira i smijeni sadašnjeg ministra.

Vodeći slovenski mediji u utorak su objavili i pismo zaposlenih u ministarstvu u kojemu navode da od predsjednika vlade očekuju da odmah djeluje kako bi prestala praksa "bezdušnog iskorištavanja javnih službenika i sredstava u privatne svrhe pod krinkom službenih zaduženja".

Portal "Požarreport", čiji je vlasnik i izdavač slobodni novinar Bojan Požar (među ostalim autor "neautorizirane biografije" Melanije Trump), tvrdi kako je iz više izvora među novinarima i u ministarstvu doznao da se dugogodišnji službenik ministarstva prošlog tjedna psihički slomio nakon trajnog maltretiranja od strane ministra i njegovih suradnika koji su ga koristili kao privatnog vozača za članove njihovih obitelji, iako mu to nije bio posao, a uz ostalo ga pritom maltretirali, ponižavali i prijetili mu.

Sindikat zaposlenih u kulturi Glosa uputio je pismo premijeru Šarecu pozivajući ga da se slučajevi "mučenja, šikaniranja i mobinga na radnom mjestu" istraže i raščiste, dodavši kako su šokirani samoubojstvom "na ministarstvu za (ne)kulturu".

Kako popodne javljaju slovenski mediji, za sadašnjeg ministra kulture navodno postoje informacije da je i u ranijoj službi kao direktor ljubljanskog Konzervatorija za glazbu i balet u Ljubljani bio od suradnika optuživan za mobing i prijetnje zaposlenima.

Premijer Šarec je zbog toga svog ministra kulture pismeno pozvao da se izjasni o optužbama i razjasni slučaj.

Ministar Dejan Prešiček izjavio je za Slovensku televiziju da je s premijerom već imao razgovor o spomenutom slučaju i da će o tome naknadno dati pismenu izjavu, no da se ne osjeća krivim za smrt zaposlenika ministarstva i da misli da nije napravio ništa što bi bilo uzrok tragedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:53