DANAS 12 UMRLIH

Cijela Srbija priča o prepisci u kojoj je sudjelovao vodeći epidemiolog: ‘Ovo je svinjarija!‘

Epidemiolog i član Kriznog stožera Srbije Predrag Kon potvrdio je da ne može pristupiti središnjoj bazi podataka o broju pacijenata
Ilustracija/Arhiva
 Vadim Savitskii

U Srbiji je u protekla 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je još 12 osoba. U Srbiji su do sada zaražene koronavirusom 18.073 osobe, a preminulo je ukupno 382. Na respiratorima je 130 bolesnika. Testirano je 7.032 osoba.

No, epidemiolog i član Kriznog stožera Srbije Predrag Kon potvrdio je da ne može pristupiti središnjoj bazi podataka o broju registriranih pacijenata koji boluju od Covida-19 te da se broj pozitivnih na Covid ne poklapa sa službenim podacima, piše Nova.rs.

Kon je spomenuto potvrdio u raspravi s Radom Panićem, predsjednikom Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije, koja se odvila na Facebooku. Kon kaže da je zatražio da mu se dade pristup bazi, ali i da mu je "jasno što se dogodilo".

"Tražio sam potpuni uvid. U međuvremenu imam uvid bez mogućnosti pretraživanja. Do kraja mi je jasno što se dogodilo. Obavio sam na desetine razgovora", rekao je Kon Paniću. Panić je prije toga zamolio Kona da "svojim autoritetom zatraži da mu se momentalno dade uvid u nacionalnu bazu" te ga podsjetio da sva odgovornost leži na Kriznom stožeru.

Kon je potom rekao da je nekoliko puta javno rekao da se podaci ne poklapaju te da se ta njegova izjava "odnosi i na broj pozitivnih". "Propusti i neslaganja mogu se vidjeti u medicinskoj dokumentaciji, ali to nije moja odgovornost. Onaj koji će morati objašnjavati kako to očekuje da se radi bez dokumenata i protivno zakonu svakako nisam ja", rekao je Kon koji tvrdnju da nosi moralnu odgovornost smatra "teškom svinjarijom".

Petak je bio najgori dan u Srbiji od početka epidemije – preminulo je čak 18 osoba, a zabilježeno je novih 386 zaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 10:12