SKANDALOZNA PRESUDA SUDA

CIJELA ZEMLJA NA NOGAMA ZBOG JEDNE TINEJDŽERKE Brutalno je silovana, rodila je mrtvorođenče, a sud je osudio na 30 godina zatvora!

 
 Twitter

Evelyn Beatriz Hernández Cruz 19-godišnjakinja je iz ruralnoga dijela Salvadora. Prošle godine u travnju Evelyn je rodila mrtvorođenče. Iako je srednjoškolka tvrdila da je imala spontani pobačaj, vlasti korumpirane države kojom drmaju narkokarteli izvele su je pred sud i optužile da je ubila vlastito dijete. Dobila je 30 godina zatvora, što je izazvalo prosvjede.

Hernández, donosi Guardian njezinu priču, nije znala da je trudna, iako je bila u posljednjem tromjesečju. Rodila je na zahodskoj školjci nakon što su je počeli mučiti jaki bolovi u trbuhu i leđima. Medicinski vještaci nisu uspjeli utvrditi je li dijete umrlo u maternici ili u trenucima nakon poroda.

Prisilna veza

Salvadorska tinejdžerica na sudu je svjedočila da je dijete plod silovanja. Bila je, ispričala je, opetovano silovana, a silovatelj je član lokalne bande. Evelyn Hernández ispričala je da su seksualni odnosi bili dio prisilne seksualne veze. No, sud je zaključio da je djevojka kriva za ubojstvo te ju je kaznio s 30 godina zatvora jer nije odlazila na liječničke preglede dok je bila trudna te je na taj način izazvala pobačaj.

Organizacije za ljudska prava ističu da je to samo posljednja u nizu presuda protiv trudnih žena u toj zemlji. Prema mišljenju suda, za koje nema dokaza, Hernández je bacila dijete u zahodsku školjku kako bi ga se riješila, a dokaz je to što nije tražila liječničku skrb u trudnoći.

Predrasude

Sudac je čak u presudi naveo kako je manje vjerojatno da je Evelyn sve učinila sama te je naveo da je možda i njezina majka kriva pred sudom. Morena Herrera, direktorica Građanske inicijative za dekriminalizaciju pobačaja, izjavila je da je presuda prouzročena predrasudama suda. “Ova odluka pokazuje da sud odlučuje dati 30-godišnju kaznu bez ijednoga konkretnog dokaza”, izjavila je Herrera.

Salvador je jedna od pet zemalja na svijetu gdje je pobačaj protuzakonit bez obzira na okolnosti. To je također zemlja u kojoj su u zatvorima deseci žena - uglavnom siromašne mlade djevojke - osuđenih za ubojstvo nakon komplikacija u trudnoći. Pobačaj je kriminaliziran prije 20 godina bez ikakve javne rasprave o ženskim pravima ili posljedicama takve odluke. Iako će se odvjetnici žaliti na odluku, put do slobode bit će dug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:06