ŠOKIRANI GRAĐANI

‘Cijeli Lewiston je u lockdownu! Ovo je prestrašno, ali imamo jednu nevjerojatnu sreću za tako mali grad...‘

Tijelom sam zaštitila svoju kćer, a na meni je ležala moja majka. Vidjela sam tijela ubijenih, ispričala je jedna svjedokinja užasa

Policija u Lewistonu

 Joseph Prezioso/Afp

Šokirani stanovnici Lewistona kazali su BBC-ju da je čitav grad u lockdownu nakon masovne pucnjave u kojoj je, prema trenutnim informacijama, ubijeno najmanje 22 ljudi, a još deseci su ozlijeđeni. Billie Jayne Cooke, kandidatkinja za gradsko vijeće, kaže kako je baš odlazila s jednog događaja kad je čula da se dogodio napad i da je napadač u bijegu.

‘Čitavo vrijeme dok sam išla prema kući, čula sam sirene. Onda helikopteri, pa opet sirene. Nikad u svojem gradu nisam vidjela toliko strke‘, kazala je. ‘Stigli su policajci iz čitave države, ali i iz drugih država‘, rekla je vidno uznemirena Cooke.

‘To je prestrašno! Uvijek kažemo da nije pitanje kad će se to dogoditi, nego hoće li. Mislite da do toga neće doći. A sada se dogodilo.‘

Dodala je da je tijekom vožnje kući nazvala jednog od svojih sinova: ‘Razgovarala sam s njim iz auta, a čitavo su se vrijeme čule sirene i helikopteri. Kad sam napokon stigla, rekla sam mu da sam na sigurnom. To nije normalno! Ne mogu to uopće procesuirati jer se čini nevjerojatnim.

Cooke je rekla da u Lewistonu živi manje od 40.000 ljudi: ‘Imamo sreće što u gradu imamo dvije bolnice, što je nevjerojatno za tako mali grad.‘

Riley Dumont je rekla ABC-u da je njezina 11-godišnja kći sudjelovala u dječjem natjecanju u kuglanju u Lewistonu kad je začula pucnjeve. Rekla je da je njezin otac, inače umirovljeni policajac, čitavu obitelj sklonio u kut.

‘Ležala sam preko svoje kćeri, a moja majka je ležala na meni‘, rekla je i dodala da je vidjela troje ili četvero ubijenih.

Još jedan svjedok, Jeremy Janes, rekao je da je radio u ljevaonici u blizini bara Schemengees kada su čuli pucnjeve i zaključali pogon.

‘Odmah smo zaključali, zatvorili vrata i zatvorili dućan‘, rekao je Janes za NBC Boston ispred bolnice u Lewistonu.

Janesov prijatelj rekao je da je njegov 21-godišnji sin upucan, no srećom nije teže ozlijeđen.

‘Nadamo se i molimo da su svi dobro, a moj sin je dobro.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 05:33