OMAKLA MU SE ISTINA

Cijeli svijet bruji o gafu Georgea Busha: ‘Ovo je brutalna i neopravdana invazija na Irak! Ovaj... Ukrajinu‘

SAD je 2003. predvodio invaziju na Irak uz opravdanje da ta zemlja posjeduje oružje za masovno uništenje koje, pak, nikada nije pronađeno

George W. Bush

 Noah Riffe/Anadolu Agency Via Afp

Bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao je invaziju na Irak "brutalnom" i "neopravdanom", a potom se ispravio rekavši da je ustvari mislio na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pogreška se dogodila u srijedu tijekom govora u Dallasu u kojem je Bush kritizirao rusku politiku.

"Rezultat (takvog sustava u Rusiji) je nepostojanje kontrole i ravnoteže, što je omogućilo da jedan čovjek pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak", rekao je Bush, a onda se, odmahnuvši glavom, ispravio: "Hoću reći, na Ukrajinu".

Potom se našalio rekavši da godine očito čine svoje, što je izazvalo smijeh publike.

Sjedinjene Države su 2003., kada je Bush bio predsjednik, predvodile invaziju na Irak uz opravdanje da ta zemlja posjeduje oružje za masovno uništenje koje, pak, nikada nije pronađeno. U dugotrajnom su sukobu živote izgubile stotine tisuća ljudi, a još puno više njih napustilo je svoje domove.

Bushov komentar brzo je postao viralan na društvenim mrežama, prikupivši preko tri milijuna pregleda samo na Twitteru nakon što je snimku objavio novinar Dallas Newsa.

U kritici u kojoj je osudio ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu, Bush je usporedio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija s britanskim ratnim čelnikom Winstonom Churchillom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:38