WUHANSKA GROZNICA

'CIJELI SVIJET MORA BITI NA OPREZU, SVI MORAJU DJELOVATI!' Šefovi WHO-a vratili se iz Pekinga, kažu da su jako zabrinuti, sazvali su hitan sastanak

Koronavirus
 The Yomiuri Shimbun / AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je u srijedu Kinu za njezin dosadašnji odgovor na epidemiju koronavirusa, ali je izrazila "veliku zabrinutost" zbog širenja virusa s čovjeka na čovjeka u tri druge zemlje i sazvala je novi sastanak Odbora za izvanredne situacije za četvrtak.

WHO je također pozvao cijeli svijet da djeluje protiv novog koronavirusa, kojim se već zarazilo više osoba nego SARS-om, dok su stotine stranaca evakuirane iz Wuhana, epicentra epidemije.

"Nastavak rasta broja slučajeva i dokazi o prijenosu s čovjeka na čovjeka izvan Kine vrlo su zabrinjavajući. Iako su brojke izvan Kine i dalje relativno male, imaju potencijal za puno veću epidemiju", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, po povratku iz Pekinga.

Od utorka je zabilježeno 26 novih smrtnih ishoda, objavile su u srijedu kineske zdravstvene vlasti. Do sada je 132 zaraženih umrlo uz oko 6000 potvrđenih slučajeva zaraze u kontinentalnoj Kini, bez Hong Konga.

Broj zaraženih koronavirusom u Kini trenutno premašuje 5327 ljudi koji su bili zaraženi SARS-om, virusom koji je 2002. i 2003. usmrtio oko 774 osoba, od kojih 349 na kineskom teritoriju.

Produžuje se popis zemalja u kojima se pojavila zaraza, a posljednje su Ujedinjeni Arapski Emirati i Finska.

"Cijeli svijet mora biti na oprezu, cijeli svijet mora djelovati", izjavio je u srijedu u Ženevi Michael Ryan, direktor Programa za izvanredne zdravstvene situacije WHO-a, organizacije koja će se u četvrtak ponovo hitno sastati kako bi razmotrili predstavlja li sadašnja epidemija uzbunu za javno zdravstvo na međunarodnoj razini.

"Oni poduzimaju izvanredne mjere suočeni s izvanrednim izazovom", rekao je Ryan misleći na Kinu. On je zajedno s Ghebreyesusom boravio u Kini ovaj tjedan.

"Mi smo na važnoj prekretnici u ovom slučaju", kazao je istaknuvši kako vjeruje da se "lanci prijenosa još uvijek mogu prekinuti".

Većina od više od 6000 zaraženih nalazi se u Kini, samo 1 posto ili 68 slučajeva zabilježeno je do danas u 15 drugih zemalja. Ali zaraze među ljudima su zabilježene u tri zemlje izvan Kine, u Njemačkoj, Vijetnamu i Japanu, izjavio je Ghebreyesus.

Međutim, dvadesetak stranih država je objavilo oko 80 potvrđenih slučajeva na njihovim teritorijima.

Na međunarodnoj razini se pooštravaju mjere opreza i zrakoplovne kompanije poput British Airwaysa, Lufthanse i Lion Aira su objavile trenutačne obustave svih letova u kontinentalnu Kinu.

Ranije je nekoliko zemalja, među kojima Velika Britanija, Njemačka i Sjedinjene Države savjetovalo svojim državljanima da ne putuju u Kinu.

Hong Kong je odlučio zatvoriti šest od svojih 14 kopnenih prijelaza u Kinu.

Oko 200 Amerikanaca i 206 Japanaca evakuirano je iz Wuhana.

Oko 600 europskih državljana također žele biti evakuirani iz Wuhana, objavila je u srijedu Europska komisija.

Otkazana su sva sportska natjecanja koja su bila predviđena u veljači u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 18:47