BOMBASTIČNI DODATAK

Cijeli svijet priča o morbidnom modnom detalju supruge Kim Jong-una: ‘Je li to stvarno ono što mislimo da jest?!‘

Srebrni privjesak bio je središnji dio modnih dodataka Ri Sol Ju dok se spokojno smiješila za banketnim stolom okružena odlikovanim vojnim zapovjednicima

Kim Jong-un na večeri sa suprugom i kćeri

 Str/Afp

Supruga Kim Jong-una primijećena je kako nosi privjesak u obliku najveće sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete uoči vojne parade koja ima za cilj pohvaliti se nuklearnom moći režima.

Srebrni privjesak bio je središnji dio modnih dodataka Ri Sol Ju u utorak navečer dok se spokojno smiješila za banketnim stolom okružena odlikovanim vojnim zapovjednicima. Činilo se da odražava Hwasong-17 ICBM, koji je probno lansiran prošle godine, i koji bi mogao biti sposoban pogoditi Sjedinjene Države. Modni dodatak Kimove supruge naročito je odjeknuo na društvenim mrežama. "Je li to stvarno ono što mislimo da jest?!", pita se jedan od korisnika.

image

Modni dodatak u obliku interkontinentalnog balističkog projektila

Str/Afp

Stvarni Hwasong-17 prikazan je uz navodno novi ICBM na kruto gorivo na široko očekivanoj masovnoj paradi u središtu Pjongjanga u srijedu navečer, gdje je Kim Jong-unova kći također zauzela središnje mjesto.

image

Projektil Hwasong 17

Str/Afp

Noćna parada u srijedu predstavila je najnoviju tehnologiju zemlje i najveće rakete, uključujući najmanje 11 prethodno testiranih ICBM-ova i jedinice taktičkog nuklearnog oružja, izvijestili su državni mediji u četvrtak.

image

Vojna parada održana u srijedu, 8. veljače u Pjongjangu

Str/Afp

Događaj, u povodu proslave 75. godišnjice vojske, započeo je oko 22 sata vatrometom i glazbom, prije nego što je arsenal otkriven razdraganom mnoštvu dok su se Kim, njegova supruga i kći smiješili i mahali s balkona.

Kim Jong-un, odjeven u debeli crni kaput i šešir, salutirao je zajedno sa svojim generalima, dok je njegova mlađa kći Ju-ae, također odjevena u svečanu odjeću, pljeskala spektaklu. Vjeruje se da je to njegovo drugo rođeno dijete i da ima oko deset godina. Ova je parada već njeni peti javni nastup od studenog što je potaknulo nagađanja da ju se priprema za nasljedstvo.

image

Kim Jong-un i njegova kći Ju-ae

Str/Afp

S druge strane ima analitičara koji vjeruju da je njeno prisustvo tek trik kojim se Kim Jong-un nastoji prikazati kao obiteljski čovjek.

Državni mediji nisu ponudili neposredne pojedinosti o oružju, ali analitičari su, citirajući komercijalne satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies, identificirali najveći ikada ICBM, Hwasong-17, kao i ono što bi moglo biti novi ICBM na čvrsto gorivo.

"Nakon očitih para Hwasong-17 ICBM četiri su neidentificirana, ali očito slične veličine kanisteriziranih sustava", rekao je na Twitteru Joseph Dempsey, obrambeni istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Ankit Panda, iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, zaključio je da je oružje bila maketa, ali da je "vjerodostojnije" od sličnog prikazanog 2017., "s obzirom na veliki napredak u raketnim motorima na čvrsto gorivo".

U prosincu je Sjeverna Koreja rekla da je uspješno testirala raketni motor na kruto gorivo, čime je završila rekordnu godinu za probna lansiranja projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:22