StoryEditor
KLIMATSKE PROMJENE

'CIJELOJ EUROPI PRIJETE MEGAPOŽARI!' Svjetski fond za prirodu izdao dramatično upozorenje, kažu da nismo spremni za katastrofe koje nam prijete

 
Ilustracija
 Costas Baltas / REUTERS

Svjetski fond za prirodu (WWF) upozorio je u četvrtak, u jeku toplinskih udara i suša koje su pogodile Europu, na opasnosti novih "megapožara" koji se brže šire, što mnogi smatraju posljedicom klimatskih promjena.

Iako je Mediteran najpogođeniji požarima, zemlje tradicionalno vlažnije sjeverne Europe nedavno su se također borile s ogromnim šumskim požarima.

Otprilike 300 tisuća hektara šuma izgori svake godine u Europi, prema podacima Eurostata. U izvješću, koje je objavio španjolski WWF, navodi se da požari uzrokuju štetu od 3 milijarde eura godišnje u Europi.

Godine 2017. i 2018., veliki požari, koje je teško ugasiti, bili su praćeni jakim vjetrovima te su usmrtili 225 osoba u Portugalu, Grčkoj i Španjolskoj.

Očekuje se da će se ove godine požari pogoršati zbog loše raspodjele resursa i rastućih temperatura na globalnoj razini.

"Trenutna politika borbe protiv požara, koja je utemeljena isključivo na sustavu gašenja, zastarjela je i neučinkovita u borbi protiv nove vrste ´megapožara´", navodi se u izvješću.

WWF također poziva na više prevencijskih mjera, uključujući bolje upravljanje šumama. Uz rast temperatura, izvješće navodi depopulaciju sela i kaotičnu urbanizaciju kao uzroke sve češćih požara.

Najmanje trinaest je osoba umrlo u Europi, tijekom posljednjeg toplinskog udara, a mnoge zemlje poput Francuske zabilježile su rekordno visoke temperature.

Ove se godine dogodilo već 1400 požara u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2020 19:18