UGRADNJA NOVOG SUSTAVA

Cijene goriva otišle u nebo, ljudi se masovno okreću alternativama: ‘Isplatit će mi se za koji mjesec‘

Poslovođa u automehaničarskoj radionici tvrdi da se broj poziva učetverostručio od ponedjeljka
Velik rast cijene goriva potaknuo je vozače na razmišljanje o alternativnim rješenjima
 Estelle Ruiz/Afp/Profimedia

Veliko povećanje cijene goriva, koje traje posljednjih nekoliko tjedana, potaknulo je vozače da razmisle o alternativnim i jeftinijim rješenjima. Automehaničarska radionica u francuskom Cachanu bilježi veliki porast zainteresiranih za ugradnju sustava za vožnju na bioetanol.

"Od ponedjeljka smo zabilježili četverostruko veći broj poziva vezanih za bioetanol", kazao je poslovođa radnje u Cachanu David Soublin i dodao da "je cijena goriva na pumpama sigurno potaknula velik broj njih da razmisle o promjeni sustava."

Da bi vidjeli može li uopće vozillo preći na bioetanol, potreban je podroban automehaničarski pregled. "Imamo smjesu zraka i goriva. Ako postoji mjesto curenja ili oštećen dio u sustavu, smjesa neće biti dobra. Zato se moramo uvjeriti da je sve u tip-top formi", objasnio je Soublin.

Trenutno je cijena bioetanola po litri oko 80 centi, dok su cijene benzina i dizela za čitav euro više u Francuskoj. Tako je cijena benzina S95 oko 1,791 euro.

Zbog tolike razlike u cijeni, vozači su odradili svoje računice isplativosti. Među njima je i voditelj poslovnice tvrtke koja se bavi iznajmljivanjem automobila, Ibrahim Jalott.

"Ugradnja stoji 1299 eura, a prema mojoj računici meni će se isplatiti već nakon pet ili šest tisuća kilometara. Pet, šest tisuća kilometara ja prijeđem u tri ili četiri mjeseca, jer zbilja puno vozim", kazao je zaposlenik rent-a-cara.

Sam je Soublin kazao da ima dvije vrste klijenata, one prije porasta cijena goriva i one nakon porasta. "Klijenti koji su bili zainteresirani prije primarno su željeli konverziju iz ekoloških, a tek zatim iz ekonomskih razloga. Sad je ekonomski razlog ipak glavni razlog", objasnio je.

Zabrinutost dijela vozača izazvala je činjenica kako nije svaka benzinska postaja opremljena bioetanolom, no Jalott je sve istražio prije ugradnje sustava. "Za početak sam pronašao jednu u blizini svoje kuće, pa trenutno nisam zabrinut. To je kao s električnim vozilima - svako duže putovanje morat ću malo ozbiljnije isplanirati", kazao je novi vozač na bioetanol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2023 13:52