ZEMLJI PRIJETI GLAD

Cijene hrane u Sj. Koreji divljaju, kilogram banana stoji 45$, Kim Jong-Un priznao: ‘Situacija je napeta!‘

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un još je u travnju pozvao na još jedan tzv. ‘mukotrpan marš‘ protiv ekonomskih poteškoća
Kim Jong-un
 -/KCNA VIA KNS/AFP

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sad je i službeno priznao kako se njegova zemlja suočava s ozbiljnom nestašicom hrane.

- Situacija postaje vrlo napeta - rekao je na sastanku održanom u središnjem odboru Radničke stranke u Pjongjangu, prenosi BBC.

Kim Jong-un također je izvijestio kako sjevernokorejski poljoprivredni sektor "nije uspio ispuniti svoje ciljeve" - u državi, naime, vlada nestašica žita, za što Kim Jong-un krivi tajfun koji je lani poharao zemlju, uzrokovao poplave i uništio usjeve.

Prema nekim informacijama, cijene hrane enormno su porasle u Sjevernoj Koreji, pa tako primjerice kilogram banana sad stoji 45 dolara (32 funte).

Podsjetimo, Sjeverna Koreja zatvorila je svoje granice kako bi zaustavila širenje zaraze covidom-19. Trgovina s Kinom zbog toga je drastično pala, a Sjeverna Koreja za hranu, gnojivo i gorivo oslanja se upravo na Kinu. Osim toga, država se suočava i s brojnim međunarodnim sankcijama, koje su im nametnute zbog njihovih nuklearnih programa.

Na sastanku u središnjem odboru Radničke stranke, Kim Jong-un rekao je i kako je nacionalna industrijska proizvodnja porasla za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje lani.

Sjevernokorejski lider u travnju ove godine pozvao je na još jedan tzv. "mukotrpan marš" protiv ekonomskih poteškoća, a aktualnu situaciju u zemlji usporedio je s velikom gladi devedesetih. Ukupan broj Sjevernokorejaca koji su u to vrijeme umrli od gladi nije poznat, ali procjenjuje se da je preminulo čak tri milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 22:15