TJEDNO IZVJEŠĆE

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog su tjedna blago porasle zbog vijesti o snažnoj potražnji

Od početka ove godine, cijene su nafte, ponajviše zbog rata u Ukrajini, skočile oko 55 posto
 Asaad NIAZI/AFP

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle jer su im podršku pružale vijesti o snažnoj potražnji, no krajem tjedna izgubile su dio dobitaka zbog ponovnog 'zatvaranja' u Kini i visoke inflacije u SAD-u, što bi moglo oslabiti potražnju.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 1,9 posto, na 122,01 dolar, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 120,67 dolara.

Podršku cijenama pružale su u prvom dijelu tjedna vijesti o snažnoj potražnji. Primjerice, podaci da su zalihe benzina u SAD-u u prošlom tjednu pale za 800 tisuća barela, unatoč visokim cijenama.

Podršku cijenama pružili su i podaci o snažnom rastu kineskog izvoza u svibnju, zahvaljujući ublažavanju mjera za suzbijanje covida-19, što je potaknulo nadu u ubrzanje gospodarskog rasta u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Uz to, u svibnju je snažno, oko 12 posto, porastao kineski uvoz sirove nafte, što bi moglo ukazivati na jačanje potražnje. No, ima i drugačijih mišljenja.

"To ne znači da potražnja za naftom raste. Kina je vjerojatno postupila oportunistički, kupujući sirovu naftu iz Rusije po znatno nižoj cijeni od onih na globalnim tržištima, kako bi obnovila zalihe", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Nakon rasta u prvom, u drugom dijelu tjedna cijene nafte našle su se pod pritiskom nakon vijesti o ponovnom uvođenju ograničenja u dijelovima Šangaja i nekih drugih kineskih gradova zbog novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Još je više trgovce uznemirio podatak da je inflacija u SAD-u u svibnju dosegnula novu najvišu razinu u više od 40 godina, 8,6 posto na godišnjoj razini.

To znači da bi američka središnja banka mogla idućih mjeseci povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo, što bi moglo osjetno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

„Trgovci se plaše da bi to mogao biti prvi indikator budućeg ponašanja potrošača. Premda je sada u SAD-u potražnja za benzinom snažna, ubuduće bi, ako se cijene benzina ne stabiliziraju, potrošači mogli početi štedjeti na gorivu”, kaže Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte, ponajviše zbog rata u Ukrajini, skočile oko 55 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 03:26