OPREZNE PROGNOZE

Cijene nafte pale ispod 83 dolara, trgovce brine val zaraze covidom u Kini

Trgovce brine veliki broj zaraženih u bolnicama nakon što je Peking virusu odlučio dodijeliti endemski status
 Frederic J. Brown/Afp

Cijene nafte pale su u srijedu ispod 83 dolara budući da je trgovce zabrinuo novi val zaraze covidom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, zasjenivši očekivanja oporavka potražnje nakon ublažavanja strogih mjera suzbijanja koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,69 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 82,64 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,55 dolara nižoj cijeni, od 77,98 dolara.

Trgovci pozorno pratte vijesti iz Kine o novom valu zaraze covidom 19.

Kina je priopćila da će 8. siječnja ukinuti obaveznu karantenu za strance, signaliziravši pomak prema ublažavanju strogih ograničenja na granicama. Uprava za civilno zrakoplovstvo rekla je da će do ljeta iduće godine u potpunosti obnoviti pretpandemijske procedure letenja.

Trgovce pak brine veliki broj zaraženih u bolnicama nakon što je Peking virusu odlučio dodijeliti endemski status.

“Potražnja u Kini teško će se oporaviti u dogledno vrijeme, unatoč ublažavanju covid ograničenja, budući da su aktivnosti građana na otvorenom naglo smanjene s obzirom na ogroman (broj) zaraženih", rekao je Leon Li iz CMC Marketsa.

Uteg cijenama bile su i pripreme rafinerija u SAD-u za normalizaciju prerade u desetak postrojenja koja su bila zatvorena zbog zimskih oluja. Polarni val prekinuo je proizvodnju nafte i plina u Sjevernoj Dakoti i Teksasu, podsjeća Reuters.

Značajniji pad cijena zakočila je vijest da će Rusija od 1. veljače zabraniti prodaju nafte zemljama koje su se pridružile inicijativi G7 i ograničile cijenu njezinih barela na 60 dolara kako bi joj ograničile prihod za financiranje rata u Ukrajini.

Zbog praznika Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni danas nije objavila cijenu barela košarice nafte svojih članica. Prošli četvrtak stajao je 81,14 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 21:14