INFLACIJA U AMERICI

Cijene namirnica u srpnju doživjele su najveći porast cijena od 1979., jedna je skuplja za 38 posto!

Cijena krumpira porasla je srpnju za 4,6 posto u odnosu na lipanj te 13,3 posto u odnosu na srpanj 2021. godine

Ilustracija

 JG Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Cijene namirnica za upotrebu u domu u srpnju je porasla za 1,3 posto u odnosu na lipanj te 13,1 posto u odnosu na srpanj 2021. godine, piše MarketWatch. Prema podacima Zavoda za statistiku rada Ministarstva rada SAD-a koji su objavljeni u srijedu, to je najveći porast cijena namirnica od 1979. godine.

Cijene robe široke potrošnje i usluga u srpnju nije porasla u odnosu na lipanj.

U usporedbi s 2021. godinom, stopa inflacije u srpnju iznosila je 8,5 posto. U lipnju je iznosila 9,1 posto, najviše unazad 41 godine. Stopa u srpnju pala zbog nešto nižih cijena energije.

Cijene hrane porasle su u srpnju za 1,1 posto u odnosu na lipanj te 10,9 posto u odnosu na srpanj 2021. godine. Bio je to sedmi uzastopni mjesec u kojem su cijene hrane porasle za barem 0,9 posto. Cijene hrane u restoranima u srpnju su porasle za 0,7 posto u odnosu na lipanj i 7,6 posto u odnosu na srpanj 2021. godine.

Što se tiče cijena hrane, cijena jaja doživjela je najveći porast. U srpnju je cijena jaja porasla za 4,3 posto u odnosu na lipanj te 38 posto u odnosu na srpanj 2021. godine. Cijena krumpira porasla je srpnju za 4,6 posto u odnosu na lipanj te 13,3 posto u odnosu na srpanj 2021. godine. Cijene maslaca porasla je u srpnju za 26 posto u odnosu na srpanj 2021. U istom je periodu cijena kave porasla za 20 posto.

Cijene govedine i teletine u srpnju su pale u odnosu na lipanj, a MarketWatch navodi da im cijene padaju već tri mjeseca. Kada se ovogodišnje srpanjske cijene tih dvaju namirnica usporede s prošlogodišnjima, ovogodišnje su veće za 3,4 posto.

"Cijene stanovanja i hrane značajno su porasle", rekao je Rick Rieder, stručnjak za investicije u BlackRocku, jednoj od vodećih svjetskih tvrtki za upravljanje imovinom. Dodao je da prošlotjedni podaci s tržišta rada te ovotjedni podaci o inflaciji znači da će Američka narodna banka nastaviti s politikom "stezanjem remena".

Indeks potrošačkih cijena, ako se ne računaju hrana i energija, u srpnju je u odnosu na isti mjesec 2021. godine porastao za 5,9 posto te svega 0,3 posto u odnosu na lipanj.

Kayla Bruun, ekonomska analitičarka konzultantske tvrtke Morning Consult, rekla je da indeks potrošačkih cijena pozitivna vijest za ekonomiju, ali da rat u Ukrajini i nestabilnost u globalnim lancima opskrbe još uvijek utječu na cijene hrane.

Bruun je dodala da bi ukupni pad cijena sirovina tijekom idućih mjeseci trebao dovesti i do pada cijena hrane.

"Potrošači se manje pate na benzinskim crpkama, ali više u trgovinama", rekao je Greg McBride, glavni financijski analitičar internetskog portala za upravljanje osobnim financijama Bankrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 18:50