BRITANSKE ZDRAVSTVENE VLASTI

‘Cijepljenje protiv majmunskih boginja savjetujemo gayevima koji prakticiraju grupni seks ili idu u svingerske klubove‘

Više od 2500 slučajeva majmunskih boginja zabilježeno je u 35 zemalja izvan Afrike, gdje je ta bolest endemska. U Velikoj Britaniji potvrđena su 793 slučaja

Ilustracija

 Mostapha Tlimaoui/Alamy/Alamy/Profimedia/Mostapha Tlimaoui/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanske vlasti preporučuju da se homoseksualnim i biseksualnim muškarcima s većim rizikom od izlaganja majmunskim boginjama ponudi cjepivo, dok se ta virusna bolest ubrzano širi Europom.

Iako svatko može dobiti majmunske boginje, podaci pokazuju da se većina zaraza događa unutar seksualnih mreža homoseksualaca, biseksualaca i drugih muškaraca koji imaju spolni odnos s muškarcima, prema britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost (UKHSA).

Moguće cijepljenje ovisilo bi o mnoštvu čimbenika, ali bi kriteriji bili slični uvjetima za prepisivanje predekspozicijske profilakse (PrEP), što su lijekovi koje uzimaju osobe s rizikom od dobivanja HIV-a kako bi spriječile zarazu spolnim odnosom ili injekcijom droga, objavila je UKHSA u utorak.

Liječnici mogu savjetovati cijepljenje za nekoga tko, primjerice, ima nekoliko partnera, sudjeluje u grupnom seksu ili zalazi u svingerske klubove, dodaje UKHSA.

U početku je UKHSA preporučila da se samo bliskim kontaktima oboljelih, uključujući zdravstvenim radnicima, ponudi cjepivo Imvanex.

Više od 2500 slučajeva majmunskih boginja zabilježeno je u 35 zemalja izvan Afrike, gdje je ta bolest endemska. U Velikoj Britaniji potvrđena su 793 slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 09:30