SPUTNJIK V

Cijepljenje ruskim cjepivom u Venezueli: Prvi na redu oni koji osiguravaju funkcioniranje države

U subotu je 100.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, odobrenog u petnaestak država, isporučeno Caracasu
 Yuri Cortez/AFP

Kampanja cijepljenja protiv covida-19 ruskim cjepivom Sputnik V počinje u četvrtak u Venezueli cijepljenjem zdravstvenih djelatnika i dužnosnika, najavio je u srijedu predsjednik Nicolas Maduro.

Maduro je precizirao na konferenciji za novinare da će osim zdravstvenih djelatnika prvi biti cijepljeni i članovi parlamenta, pripadnici policije, vojske i drugi vladini dužnosnici.

"U prvoj fazi će biti cijepljeni oni koji osiguravaju funkcioniranje države, kao i zastupnici", izjavio je Maduro i podsjetio da je nekoliko gradonačelnika umrlo od koronavirusa.

Kampanja cijepljena stanovništva se previđa u travnju, dodao je.

U subotu je 100.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, odobrenog u petnaestak država, isporučeno Caracasu.

Uz više od 10 milijuna doza čija je isporuka dogovorena s Rusijom, Venezuela je rezervirala između 1,4 i 2,4 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva preko sustava Covax Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ali Panamerička zdravstvena organizacija je navela u srijedu da Venezuela mora platiti 18 milijuna dolara predujma kako bi primila rezervirane doze.

Sa 20 milijuna stanovnika Venezuela, koja je sudjelovala u kliničkim ispitivanjima Sputnjika V, ima 133.927 potvrđenih slučajeva zaraze i 1292 umrlih, prema službenim podacima, dok te brojke oporba i organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju daleko nižim od stvarnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:14