ZBRAJA SE ŠTETA

Ciklon se udaljava od Novog Zelanda: ‘Prošli smo kroz najgoru oluju, ali nismo izvan opasnosti‘

Trebat će nekoliko tjedana da se ona područja koja su najviše pogođena oporave, rekao je ministar McAnulty

Sjeverni otok  Novog Zelanda

 Handout/Afp

Ciklon Gabrielle u srijedu je oslabio i udaljio se od Novog Zelanda, dok je zemlja počela procjenjivati štetu prouzročenu obilnim poplavama, klizištima i jakim vjetrovima koji su prouzročili smrt troje ljudi i protjerali tisuće iz svojih domova.

Gabrielle, ciklon koji je stigao do Novog Zelanda u nedjelju prije nego što je krenuo niz istočnu obalu Sjevernog otoka, odsjekao je čitave gradove, odnio farme, mostove i stoku te potopio kuće, javljaju svjetske agencije.

"Srećom, prošli smo kroz najgoru oluju, ali još nismo izvan opasnosti", rekao je ministar za upravljanje hitnim situacijama Kieran McAnulty tijekom briefinga za medije koji je prenosila televizija.

"Ovo je značajna katastrofa i trebat će nekoliko tjedana da se ona područja koja su najviše pogođena oporave... u ovome smo na duge staze", rekao je ministar.

Od stanovnika teško pogođenih područja sada se traži da čuvaju vodu i hranu zbog straha od nestašica nakon što je ciklon u utorak prisilio Novi Zeland da proglasi nacionalno izvanredno stanje, što je tek treći put u njegovoj povijesti.

image

Plaža Waihi

Marty Melville/Afp
image

Sjeverni otok Novog Zelanda

Handout/Afp

Djelovi sjevernog otoka Novog Zelanda, gdje živi oko 75 posto od 5 milijuna stanovnika zemlje, prolaze kroz drugu veliku oluju u zadnjih nekoliko tjedana. Rekordne kiše prošlog mjeseca izazvale su bujične poplave i tada su četiri osobe izgubile život.

Ekipe hitne pomoći u srijedu su pronašle tijelo za koje se vjeruje da pripada vatrogascu dobrovoljcu koji je nestao od nedjelje navečer nakon odrona zemlje na plaži u blizini najvećeg grada u zemlji Aucklanda, objavile su vlasti.

Potvrđeno je da su još dvije osobe mrtve u Hawke‘s Bayu, regiji na istočnoj obali Sjevernog otoka. Vlasti procjenjuju da je dosad raseljeno više od 10.000 ljudi.

Helikopteri su na sigurno prebacili ljude zaglavljene na krovovima, dok će se vojni zrakoplovi koristiti za dostavu osnovnih zaliha u izolirane gradove, rekao je McAnulty.

image

Sjeverni otok Novog Zelanda

Handout/Afp
image
Marty Melville/Afp
image

Sjeverni otok Novog Zelanda

Handout/Afp

Meteorološka služba WeatherWatch rekla je da je ciklon Gabrielle sada istočno od zemlje i da je nastavlja pratiti dalje od Sjevernog otoka, a vrijeme se sada popravlja.

I domaći i međunarodni letovi nastavljeni su iako bi letovi mogli biti poremećeni nekoliko dana, objavila je zračna luka Auckland u tweetu u srijedu ujutro.

Međutim, rijeke u Hawke‘s Bayu i dalje predstavljaju rizik i lokalna uprava za hitne slučajeve naredila je daljnju evakuaciju rano u srijedu. Nestalo je struje za oko 225.000 korisnika diljem otoka, što otežava čišćenje.

Snažni vjetrovi i obilne kiše zahvatili su u noći s ponedjeljka na utorak Sjeverni otok, gdje živi više od tri četvrtine od pet milijuna stanovnika te zemlje, uzrokujući poplave i klizišta.

Premijer Chris Hipkins nazvao je Gabrielle "najznačajnijim vremenskim događajem koji se dogodio u Novom Zelandu ovog stoljeća", a nacionalno izvanredno stanje proglašeno je na tjedan dana.

image

Plaža Waihi

Marty Melville/Afp
image

Plaža Waihi

Marty Melville/Afp
image
Marty Melville/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:05