NEIZVJESNI IZBORI

Čile na prekretnici: Hoće li pobijediti lokalna verzija Trumpa ili radikalni Hrvat?

Čileanci u nedjelju glasaju na predsjedničkim izborima koji su izazvali najveće podjele u zemlji od povratka demokracije 1990.

Gabriel Boric

 Martin Bernetti/AFP

Čileanci u nedjelju glasaju na predsjedničkim izborima koji su izazvali najveće podjele u zemlji od povratka demokracije 1990. godine.

Favoriti su krajnje desni bivši kongresnik i ljevičar koji podržava masovne ulične prosvjede.

Desničar Jose Antonio Kast, 55-godišnji katolik i otac devetero djece, obećao je boriti se protiv kriminala i hvali neoliberalno "gospodarsko nasljeđe" bivšeg diktatora Augusta Pinocheta.

Zbog njegovih iskrenih govora, općeg konzervativizma i ponekad ekscentričnih ideja, poput prijedloga da se izgradi jarak kako bi se suzbilo ilegalno useljavanje, često ga se uspoređuje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Ljevičarski zastupnik Gabriel Borić (35), koji je 2011. predvodio studentske prosvjede za bolji obrazovni sustav, obećao je da će odbaciti "laissez-faire" gospodarski model, jačati zaštitu okoliša i prava domorodaca. Općenito, on predstavlja značajan zaokret s dugogodišnjih konzervativnih prema centrističkim politikama.

"Glasam za Borića jer je mlad, jer je dobro dati prostora novim generacijama", rekla je Sandra Astorga (55), kućanica iz središnjeg dijela Santiaga.

Izbori se održavaju dvije godine nakon dramatičnih uličnih prosvjeda za bolji život. Prosvjedi su dali vjetar u leđa Borićevoj kandidaturi, koji je većinu kampanje bio u sigurnom vodstvu.

Ali sve veći zamor među Čileancima kojima je dosta političkog nasilja, te raširena percepcija da jača kriminal, doveli su u vodstvo Kasta.

"On će poraziti krijumčarenje droga, koje toliko šteti našoj zemlji", vjeruje Gloria Reyes Flores (66), udovica iz bogate četvrti Santiaga, Las Condes. "On će i kontrolirati imigraciju jer puno imigranata dolazi da nanesu štetu Čileu".

Većina anketa pokazuje da bi Kast u nedjelju trebao dobiti dobiti relativnu većinu glasova s razlikom od nekoliko postotnih bodova, dok će drugi krug u prosincu biti jako neizvjestan.

Ne zna se kako će proći umjereniji kandidati. Kandidat desnog centra Sebastian Sichel i kandidatkinja lijevog centra Yasna Provoste dobivaju u anketama između 10 i 15 posto glasova, najmanje 10 postotnih bodova manje od Kasta i Borića.

Iznenađenja su moguća jer su milijuni birača neodlučni.

Ako se ne dogodi neko iznenađenje, Kast i Borić borit će se za Sichelove i Provostove birače u mogućem drugom krugu 19. prosinca.

Ako bilo koji od dvojice vodećih kandidata osvoji dva milijuna glasova, to će biti dobar pokazatelj da su dovoljno proširili svoju biračku bazu da pobijede u drugom krugu, smatra Kenneth Bunker, direktor konzultantske kuće Tresquintos.

Birališta su otvorena u 8 sati ujutro po mjesnom vremenu (12 sati po srednjoeuropskom), a zatvaraju se u 18 sati. Ubrzo se očekuju i rezultati.

Čileanci biraju i 155 zastupnika Zastupničkog doma, 27 od 50 senatora te 16 regionalnih vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 20:48