PREDAO PLAN ZAKONA

Čile: Pinera želi pooštriti kazne za napadače na policajce

 Andres Martinez Casares / REUTERS

Predsjednik Čilea Sebastian Pinera najavio je u ponedjeljak da je predao parlamentu plan zakona oštrijih sankcija svim napadačima na policajce, gotovo dva mjeseca od početka teške socijalne krize koja potresa zemlju.

U krizi koja traje od 18. listopada, najtežoj u Čileu nakon povratka demokracije 1990. godine, 24 osobe su smrtno stradale i više tisuća je ranjeno. Prijavljena su brojna policijska kršenja ljudskih prava.

Vladin tekst, koji pooštrava kazne počiniteljima napada na snage reda, smatra otežavajućom okolnosti skupne napade ili one kada napadači nose maske. Još nije objavljeno trajanje novih predviđenih kazni.

Novo je i to što osuđeni neće moći biti pušteni na uvjetnu slobodu prije izdržavanja dvije trećine kazne.

Tijekom predstavljanja plana zakona predsjednik Pinera je naglasio da njegova vlada "kategorički osuđuje svako kršenje ljudskih prava naših građana, a isto tako kategorički osuđuje i napade, loše postupanje i ponižavanje koje su pretrpjeli naši policajci".

On je istaknuo da je "velika većina "policajaca djelovala u sklopu zakona i da je 2500 policajaca ranjeno tijekom prosvjeda.

U izvješću objavljenom u petak Visoki povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava je upozorio da su snage reda u Čileu pribjegavale opetovanim kršenjima ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 19:38