BIODETEKTORI

Čileanska policija ima novo rješenje za koronu: Treniraju pse da nanjuše zaražene

Obuka je počela prije mjesec dana uz pomoć znoja prikupljenog od bolničkih pacijenata, psi bi na teren trebali izaći do kolovoza
 Ilustracija/Imageproduction Pavel Horak/Imageproduction/Profimedia

Čileanska policija pokušava obučiti pse da otkriju ljude zaražene novim koronavirusom njušenjem njihova znoja.

Tri zlatna retrivera i labrador u dobi od četiri do pet godina dosad su korišteni u otkrivanju droge, eksploziva i nestalih ljudi, kaže policija.

Program obuke rezultat je udruženih napora čileanske policije i stručnjaka sa sveučilišta Universidad Catolica de Chile i slijedi slične programe u Francuskoj, kaže voditelj programa Julio Santelices iz policije.

Psi imaju 330 milijuna mirisnih receptora te sposobnost da otkriju mirise 50 puta bolje od čovjeka. Mogu onjušiti 250 ljudi svaki sat.

- Virus nema miris, ali zaraza izaziva metaboličke promjene koje dovode do oslobađanja posebne vrste znoja, a to je ono što će psi otkrivati - kaže profesor veterinarske epidemiologije s katoličkog sveučilišta Fernando Mardones za AFP.

Prema Santeliceu, testovi u Europi i Dubaiju pokazali su 95-postotnu točnost u psećem otkrivanju covida-19.

- Važnost ove studije je da će psi postati biodetektori i otkriti tu bolest u ranoj fazi - kaže Santelices.

Mardones dodaje da već postoje dokazi kako psi mogu otkriti bolesti poput tuberkuloze, parazite te čak i rane stadije raka. Psi mogu osjetiti male promjene temperature kože pa bi se mogli koristiti i u otkrivanju vrućice.

Obuka pasa počela je prije mjesec dana uz pomoć znoja prikupljenog od bolničkih pacijenata i stručnjaci se nadaju da će psi izaći na teren do kolovoza. Planiraju ih rasporediti na područja gdje je mnogo pješaka poput autobusnih stanica i zračnih luka.

U Čileu je u utorak zabilježeno 1836 novih slučajeva covida-19, najmanje u dva mjeseca. U zemlji je ukupno zaraženo oko 320 tisuća ljudi, a preminulo je više od 11 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:51