VAŽNA PREKRETNICA

Čileanski Kongres legalizirao istospolne brakove: ‘Danas je povijesni dan‘

Glasanjem u parlamentu završio je dugotrajni zakonodavni postupak pokrenut 2007. godine

Parada ponosa u Čileu

 Martin Bernetti/AFP

Čileanski Kongres usvojio je u utorak zakon o legalizaciji istospolnih brakova što je važna prekretnica za tu južnoameričku državu, samo nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora.

"Danas je povijesni dan, naša zemlja odobrila je istospolne brakove, još jedan korak naprijed u smislu pravde, jednakosti, priznanja da je ljubav ljubav", rekla je ministrica za društveni razvoj Karla Rubilar nakon glasanja parlamenta.

Prijedlog zakona u utorak su prihvatili i Senat i donji dom parlamenta.

Prijedlog zakona bio je djelomično usvojen u studenom, no Senat ga je vratio na odbor kako bi se razjasnile nejasnoće.

Sadašnji predsjednik Sebastian Pinera, koji se ne može ponovno kandidirati, podržava zakon i očekuje se da će ga uskoro potvrditi.

Glasanjem u parlamentu završio je dugotrajni zakonodavni postupak pokrenut 2007., kada je tadašnja predsjednica Michelle Bachelet zatražila od Kongresa da dopusti istospolne brakove.

Čile će se time pridružiti preko 20 zemalja u svijetu koje su legalizirale istospolne brakove, uključujući Argentinu, Brazil, Kolumbiju, Kostariku i Urugvaj.

Čile bira novog predsjednika 19. prosinca. U drugom krugu su progresivni kandidat Gabriel Borić i konzervativac Jose Antonio Kast.

Civilno partnerstvo dopušteno je u Čileu od 2015. i omogućuje istospolnim partnerima mnoge, ali ne sve prednosti bračnog statusa kao što je usvajanje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 13:43