PINERA U AKCIJI

ČILEANSKI PREDSJEDNIK U JEDNOM DANU SMIJENIO OSAM MINISTARA Treći preustroj Vlade u godinu i pol, ovaj put zbog radničkih prosvjeda

 
Prosvjedi u Čileu
 Edgard Garrido / REUTERS

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u ponedjeljak je smijenio osam ministra, uključujući ministre unutarnjih poslova i finacija, kako bi smirio najveću političku krizu otkako je 1990. ponovno postao demokratska zemlja.

Prošlotjedni prosvjedi koji su izmaknuli nadzoru već su naveli Pineru, milijardera iz desnog cnetra koji je na izborima 2017. svrgnuo ljevicu, da obeća promjene u korist radničkih slojeva. Obećao je povećati najniži dohodak i mirovine, sniziti cijene lijekova i javnog prijevoza i osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb.

U ponedjeljak je Pinera otpustio ministra unutarnjih poslova Andresa Chadwicka, svog rođaka i čovjeka od povjerenja koji se prošlog tjedna našao na meti kritika jer je prosvjednike nazvao "kriminalcima". Desničara Chadwicka zamijenio je Gonzal Blumel, a na mjesto dosadašnjeg ministra financija Felipa Larraina imenovao je Ignacija Brionesa, profesora ekonomije.

"Čile se promijenio pa se i vlada mora promijeniti s njime kako bi se suočili s novim izazovima", rekao je Pinera u govoru iz predsjedničke palače koji je prenosila televizija.

Ovo je treći preustroj vlade konzervativnog predsjednika u nešto više od godinu i pol dana. Sebastian Pinera je preuzeo predsjedničku dužnost u ožujku 2018.

Prosvjede kakvi dosad nisu viđeni potaknulo je poskupljenje karte za podzemnu željeznicu za više od 3 posto. No unatoč povlačenju odluke socijalno nezadovoljstvo ne jenjava.

U ponoć je ukinuto izvanredno stanje uvedeno 18. listopada u glavnom gradu i regiji i zatim prošireno na nekoliko regija zemlje zahvaćene nasiljem i vandalizmom koji su izbili tijekom prosvjeda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:37