NAZIRE SE KRAJ

Čileanski rudari u srijedu izlaze na površinu nakon dva mjeseca pod zemljom

Ministar rudarstva upozorio je ipak da još nije spašen nitko i da je slavlje preuranjeno
Workers reinforce the exit shaft through which the 33 trapped miners will be lifted out from underground, by encasing it with steel piping, at the San Jose mine near the city of Copiapo, 800 km north of Santiago on October 10, 2010. The rescue of the 33 miners trapped in a Chilean mine for more than two months is likely to start on Wednesday, officials said after drillers made a dramatic breakthrough to reach the men. AFP PHOTO/Claudio Santana
 AFP

SANTIAGO - Čileanski rudari koji su već više od dva mjeseca zatočeni 700 metara ispod zemlje na površinu bi mogli biti izvučeni već u srijedu, tvrdi ministar rudarstva Laurence Golborne.

- Ono što je počelo kao potencijalna tragedija, postaje potvrđeni blagoslov - rekao je čileanski predsjednik Sebastian Pinera.

Dodatna pojačanja

Bušilica je rupu do rudara probušila u subotu, a nakon toga niz tunel je spuštena kamera, koja je pokazala da su zidovi rupe dovoljno čvrsti, no prvih 315 metara tunela morat će ipak biti učvršćeno čeličnim cilindrima.

Prema planu, 16 dijelova cilindra debljine 1,27 centimetara bit će ubačeno u gornji dio tunela, koji je na početku zakrivljen poput vodopada, a tek potom kreće vertikalno u dubinu rudnika.

Dok su obitelji nekih rudara tražile da se ojača cijela dužina, inženjeri tvrde da je rizik da će se kapsula, kojom će rudari biti izvlačeni, zaglaviti u tunelu bez ojačanja manji od rizika da će se zaglaviti cilindri i da će spašavanje tom rutom biti nemoguće. Postavljanje cilindara cijelom dužinom tunela izlazak rudara odgodilo bi za još tjedan dana, no vladini dužnosnici tvrde da to nije utjecalo na odluku.

Još nije gotovo

No, iako je i među rudarima pod zemljom i među njihovim rođacima na površini buknulo slavlje kada je rupa probušena, ministar Golborne pozvao je na strpljenje.

- Još nismo spasili nikoga. Ova operacija spašavanja neće biti završena dok i posljednja osoba ne napusti rudnik - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:34