ALEKSANDAR VUČIĆ

‘Cilj je da Srbija do kraja 2027. napravi ‘kvantni skok‘ i ima BDP od 100 milijardi eura‘

Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji europska budućnost, a budućnost Europe je uz Srbiju i Zapadni Balkan, rekao je grčki premijer

Kyriakos Mitsotakis i Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/AFP

Srbija je čvrsto opredijeljena za nastavak i ubrzanje eurointegracija koje su od bitnog značaja za zemlju, ali od Europe očekuje jasne signale potpore na tom putu, poručio je u ponedjeljak srbijanski šef države Aleksandar Vučić poslije razgovora s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u Beogradu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je Grčka "jedna od značajnih, važnih i iskrenih" država koje podupiru Srbiju i da dvije zemlje njeguju "dobre, prijateljske i bratske odnose".

Grčka vjerojatno najsnažnije od svih zemalja Europe podržava Srbiju na njezinu europskom putu, rekao je Mitsotakis ocijenivši da "za Srbiju i Zapadni Balkan postoji europska budućnost", a da je budućnost Europe uz Srbiju i Zapadni Balkan.

U razgovoru o energetici, naftovodu, plinovodu, vjetroparkovima i solarnim parkovima, koje bi grčke kompanije mogle graditi u Srbiji, Vučić je ukazao na potrebu da se Beograd kvalitetnom željeznicom spoji s lukama Solun i Pirej, jer će "izvoziti sve više" i mora imati luku. On je istaknuo i kako je Srbija zainteresirana za kupnju "pet ili 10 posto lučkih kapaciteta, ako netko hoće srpske pare".

Cilj je da Srbija do kraja 2027. godine ima BDP od 100 milijardi eura što bi pokazalo da je Srbija napravila "kvantni skok", dodao je Vučić.

I Mitsotakis je rekao da Grčku zanima povezivanje u oblasti energije i transporta i poručio da njegova zemlja ohrabruje praktično sudjelovanje Europske unije u razvoju infrastrukture Srbije.

Obje strane najavile su da se suradnja Grčke i Srbije proširuje u pogledu diversifikacije energije i transporta plina i da Grčka svojim iskustvima na polju obnovljive energije želi podijeliti to znanje kako bi se takav način opskrbe proširio ka sjeveru.

"Želimo u Srbiji uvesti zelenu energiju iz obnovljivih izvora i prenijeti vam tehničko znanje i investicije", rekao je Mitsotakis, čija zemlja više od polovice energije koristi iz obnovljivih izvora.

Grčki premijer istaknuo i da je Atena podržala kandidaturu Beograda za EXPO 2027. i istaknuo spremnost da pomogne Srbiji u organizaciji te svjetske izložbe.

Srbijanski ministar financija Siniša Mali naveo je da izložba EXPO 2027. predstavlja "možda najveću razvojnu šansu u povijesti", jer se predviđa 17 do 18 milijardi eura dodatnih investicija za nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:03