NAPAD NA OLIGARHA

Čime je zapravo otrovan Abramovič? Sumnja se na tri opasne kemikalije: ‘To vam je slično novičoku‘

Izgleda da je korišten organofosfat, koji je zapravo nervni agens. ‘Smrdi‘ na Rusiju, kaže pukovnik Hamish de Bretton-Gordon

Roman Abramovič

 Grigoriy Sisoev/Sputnik/Sputnik via AFP

Ruski oligarh Roman Abramovič najvjerojatnije je otrovan nervnim agensom koji je sličan sarinu ili novičoku, rekao je stručnjak za britanski The Telegraph nakon što je objavljena intrigantna vijest prema kojoj su Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača osjetili simptome trovanja u Kijevu, gdje su početkom mjeseca bili na neformalnim pregovorima s ruskom delegacijom o zaustavljanju ukrajinskog rata.

Vlasnik nogometnoga kluba Chelsea, kojega je britanska vlada sankcionirala zbog njegovih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, navodno je tijekom pregovora konzumirao samo čokoladu i vodu, no svega nekoliko sati kasnije, počeo se žaliti na bolove u očima i upaljenu kožu koja mu se na licu gulila, a nakratko je i u potpunosti oslijepio.

Spomenuti simptomi mogu se povezati s trovanjem trima kemikalijama: porfirinima, bicikličkim tvarima ili organofosfatima.

Međutim, jedan anonimni američki dužnosnik rekao je Reutersu kako pogoršanje Abramovičeva zdravstvenog stanja nije posljedica trovanja, već da su na to utjecali "čimbenici okoliša". O kojim bi se točno čimbenicima radilo, ostaje nepoznato, no novinari Wall Street Journala i istraživačkog portala Bellingcat, koji su gotovo istovremeno objavili priču, ukazuju da su oni ipak dali uzorke na analizu ekspertima koji su zaključili da je nedvosmisleno riječ o trovanju, samo nije jasno konkretno čime.

Organofosfati su kemikalije koje se inače koriste kao pesticidi, a u nervne agense prenamijenjeni su u Drugom svjetskom ratu, kad je sarin prvi put i korišten.

Djeluju tako da ometaju proizvodnju enzima acetilkolinesteraze, koji je neophodan za pravilno funkcioniranje živčanih stanica. To dovodi do toga da se signali ne mogu prenositi po cijelome tijelu, što rezultira sveprisutnim poremećajem i stresom, a ako je doza dovoljno velika, može uzrokovati i smrt.

- Takvim kemikalijama najvjerojatnije je otrovan i Abramovič - rekao je za The Telegraph pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, bivši zapovjednik u NATO-u.

- Izgleda da je korišten organofosfat, koji je zapravo nervni agens. To je modus operandi vrlo sličan operacijama GRU-a (Obavještajna služba Rusije) protiv Aleksandra Litvinenka i Sergeja Skripalja te operacijama FSB-a (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije) protiv Alekseja Navaljnog. 'Smrdi' na Rusiju, no morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li se pojaviti ikakav medicinski karton - dodao je.

Hamish de Bretton-Gordon napominje kako je Abramovič morao biti otrovan prilično malom dozom s obzirom na činjenicu da je preživio, a ostaje nepoznato je li poslije liječen protuotrovom atropinom. Simptomi trovanja organofosfatima uključuju znojenje, gubitak pamćenja, zbunjenost i glavobolju, a sve slično navedenome imao je i Abramovič.

Druga opcija trovanja je porfirin - riječ je o skupini kemikalija koje mogu uzrokovati oštećenje jetara i živčanoga sustava. Osoba može imati simptome kao što su mučnina, bol u prsima, problemi s disanjem, problemi s mokrenjem te natečena i bolna koža.

Kao mogući uzrok trovanja Romana Abramoviča spominju se i bicikličke tvari - radi se o nizu kemikalija koje uključuju amatoksine, aktivnu tvar u otrovnim gljivama poput zelene pupavke.

Postoji najmanje devet poznatih amatoksina i svi oni brzo prolaze kroz ljudski sustav jer se lako apsorbiraju u tijelu. Otrovana osoba može umrijeti za nekoliko sati, a simptomi trovanja uključuju oštećenje jetara i bubrega, glavobolju, iritaciju kože i mučninu.

Izvor blizak Romanu Abramoviču rekao je da je uvjeren kako iza trovanja stoje neki tvrdolinijaši bliski Kremlju, a da im je cilj bio sabotirati sklapanje bilo kakvog mirovnog sporazuma i u najmanju ruku uputiti upozorenje sudionicima tada neformalnih pregovora.

- To je mogao biti netko iz Kremlja tko misli da je pokušaj sklapanja primirja izdaja, pojasnio je izvor za Telegraph.

Abramovič na spomenutim pregovorima, koji su održani u kasnim večernjim satima 3. ožujka u Kijevu, navodno nije bio jedini ruski tajkun, no zasad nije otkriveno ime tog drugog poduzetnika.

Simptome je Abramovič počeo osjećati u ranim jutarnjim satima sljedećeg dana, u kijevskom stanu u kojem je prenoćio. Jedan izvor navodi da je u potpunosti oslijepio na nekoliko sati, a liječnički je tretman dobio u Istanbulu, u koji je odletio iz Poljske do koje je pak došao cestom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2022 15:17