UBOJITI ARSENAL

Čime to prijeti Putin? Čak 1200 bojevih glava spremno je za lansiranje s kopna, brodova i podmornica

Ruske strateške snage, uz iracionalno i nesposobno državno vodstvo, imaju i najubojitiji arsenal nuklearnih bojevih glava u svijetu

Američki interkontinentalni balistički projektil Minuteman III, simulacija nuklearnog rata prikazana na karti i ruski interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat

 Profimedia Screenshot: Youtube/

"Ne blefiram, i mi imamo oružje za masovno uništenje" - zaprijetio je iznova svijetu Vladimir Putin, kao da svi odavno ne znaju da ruske strateške snage, povrh iracionalnog i nesposobnog državnog vodstva, imaju i najubojitiji arsenal nuklearnih bojevih glava u svijetu. Problem u toj nesretnoj kombinaciji i u masovnosti ruskog raketnog arsenala je što je za uništenje civilizacije kakvu poznajemo dovoljno ispaliti samo jednu: nijedan normalan svjetski lider ne razmeće se takvim destruktivnim mogućnostima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Premda je pravi broj operativnih ruskih bojevih glava tajna, procjenjuje se da ih Ruska Federacija ima oko 6200. Na drugom se mjestu ljestvice nalaze se strateške snage Vojske SAD-a s oko 5500 bojevih glava, dok treće mjesto drži Kina, s također respektabilnim nuklearnim potencijalom od oko 400 bojevih glava...

Rusko oružje za masovno uništenje pretežno je nastalo tijekom hladnoratovske utrke u naoružanju. Zanimljivo je da je u sovjetskom programu razvoja nuklearnog oružja sudjelovao i nemali broj prebjega sa Zapada, koji su nakon Hirošime i Nagasakija odlučili pomoći SSSR-u strahu za svijet od američkog monopola nad nuklearnim bombama. Što bi danas ti ljudi rekli na rusku nuklearnu politiku i Putinove postupke može se samo nagađati.

Stručnjaci smatraju da je oko 1200 ruskih bojevih glava trenutno na njihovim paljbenim mjestima, što znači da su spremne za lansiranje u raketama, brodovima, podmornicama.

Glavna snaga RS-24 Jars i RS-28 Sarmat

Putin raspolaže s četvrtom generacijom nuklearnih podmornica tipa Borej koje nose po 16 interkontinentalnih balističkih raketa R-30 Bulava, svaka sa šest bojevih glava s pojedinačnim navođenjem. Kremlju je na dispoziciji i 68 dugodometnih nuklearnih bombardera, od čega jednu trećinu čine supersonični Tupoljevi 160 koji zajedno mogu nositi gotovo 800 bojevih glava.

Glavnu snagu ruskih nuklearnih projektila ipak čine nove interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars i RS-28 Sarmat. Zadnja je od milja u Kremlju dobila i dražesni nadimak ‘Sotona‘. Za obje vrste projektila Rusi tvrde da uspješno zaobilaze proturaketne štitove i da ih se praktično ne može zaustaviti na putanji. Najbliže ruskim zapadnim granicama Jarsovi su smješteni u bazama Joškar Ola i Tejkovo kod Moskve.

‘Sotona‘ je na zapadu prozvana oružjem sudnjeg dana. Iako nije poznato je li do kraja uveden u operativnu upotrebu, navodno se radi o sustavu koji može uništiti čitave države u samo par sekundi. Jedna ovakva raketa na sebi može nositi i do 10 bojevih glava te ima domet od 18 tisuća kilometara.

Kuriozum je da je ‘Sotona‘ nasljednica sovjetske nuklearne rakete ‘Vojvoda‘ kojih se nekoliko desetaka još uvijek nalazi u zalihama Ruskih strateških snaga. Svojedobno se proizvodila u Ukrajini, no sav svoj nuklearni arsenal, zajedno s ‘Vojvodama‘, Ukrajina je devedesetih dobrohotno predala Moskvi u zamjenu za priznanje u državnim granicama koje Putinovi jurišnici sad iznova svojataju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 08:29