KAKAV NOŽ U LEĐA PUTINU

‘Čini se da mu je dosta rata, želi pregovarati, ali jasno sam mu rekao - moraš im vratiti sve!‘

Lideri, kada krenu određenim putem, vrlo će se teško vratiti na stare staze. Njima je vrlo teško vratiti se nazad, rekao je turski predsjednik

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

 Alexandr Demyanchuk/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan imao je sinoć jedan od važnijih istupa otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. Erdoğan, koji nije podržavao rusku agresiju, ali nije ni potpuno prekinuo veze s Moskvom, izjavio je u razgovoru za američku TV postaju PBS kako bi Rusija sav okupirani teritorij, uključujući i Krim, trebala vratiti Ukrajini.

- Ako se želi uspostaviti mir u Ukrajini, povratak okupiranog teritorija postat će važna tema. To je ono što se očekuje i ono što se traži. Putin je poduzeo određene korake. I mi smo poduzeli određene korake. Područja koja su okupirana bit će vraćena Ukrajini, poručio je turski predsjednik.

Kaže kako s "prijateljem Putinom" od 2014. godine razgovara o Krimu.

- Tražili smo od njega da vrati Krim zakonitim vlasnicima… Nažalost, nijedan korak u tom smjeru nije poduzet, stoji u transkriptu Erdoğanova intervjua.

Odbio je otkriti tko po njegovom mišljenju u ovom trenutku ima glavnu riječ u ratu.

- Nisam voljan odgovoriti na to pitanje. Sve što želimo jest okončati ovu bitku mirom. Bilo da se radi o Putinu ili o Zelenskom, uvijek sam to tražio i predlagao. Ovo je sukob u kojem imamo mnogo žrtava. Ljudi umiru, a na kraju dana nitko neće pobijediti, istaknuo je turski čelnik.

S Putinom je o ratu u Ukrajini razgovarao i tijekom prošlotjednog sastanka u Uzbekistanu.

- Imali smo opsežne razgovore s njim. I on mi zapravo pokazuje da je voljan okončati ovo što je prije moguće. To je moj dojam, otkrio je Erdoğan.

Tijekom razgovora je rekao da se “nikakva invazija ne može opravdati”, a na pitanje je li Putin pogriješio pokrenuvši invaziju, ponudio je diplomatski odgovor.

- Nijedan vođa nakon toga neće reći da je to bila pogreška. Nitko neće reći – da, pogriješio sam. Isto se može primijeniti na Ukrajinu. Mislite li da je Zelenski, kad je krenuo u protuofenzivu, imao osjećaj da je pogriješio? Lideri, kada krenu određenim putem, vrlo će se teško vratiti na stare staze. Njima je vrlo teško vratiti se nazad, rekao je turski predsjednik.

Nezaobilazna tema razgovora s Erdoğanom bilo je protivljenje njegove zemlje proširenju NATO-a na Finsku i Švedsku. Turski predsjednik potvrdio je ranije istaknute stavove.

- Švedska je bila kolijevka terorizma. A teroristi su se infiltrirali skroz do njihovih parlamenata. Vidimo i da u Stockholmu teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, parola, plakata vođa terorističkih organizacija ima u izobilju. I napadaju nevine turske potomke u Stockholmu. A mi smo sve relevantne dokaze vezane uz ova događanja dostavili švedskim sugovornicima, izjavio je Erdoğan.

Što se Finske tiče, Erdoğan kaže kako su “nešto smireniji i imaju veću kontrolu nad razvojem događaja”.

- Ali Švedska nije takva. Uvijek koriste neke izgovore. Stalno govore o ustavu i cijeni slobode izražavanja. A ja kažem da terorizam nema nikakve veze sa slobodom izražavanja, poručio je turski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 05:58