STIŽE POJAČANJE

Čini se da su Nijemci ozbiljno stali uz Ukrajinu: ‘Tražili su nas još haubica, šaljemo četiri komada‘

Lambrecht je rekla i da se deset haubica koje je isporučila Njemačka i osam koje su stigle iz Nizozemske već ‘dokazalo u borbi‘

Panzerhaubitze 2000 ili PzH 2000

 Christof Stache/Afp

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht rekla je kako će njezina zemlja Ukrajini poslati četiri dodatne samohodne haubice PzH 2000 i streljivo, piše Abc News.

Lambrecht je u ponedjeljak rekla i da se deset haubica koje je isporučila Njemačka i osam koje su stigle iz Nizozemske već ‘dokazalo u borbi‘.

‘Ukrajina je pohvalila ovaj sustav i izrazila je želju za još više haubica‘, rekla je. ‘Kako bi dodatno podržala Ukrajinu u njezinoj hrabroj borbi protiv brutalnog ruskog napada, Njemačka će odgovoriti pozitivno na ovaj zahtjev.‘

Ministrica je dodala i da su haubice modela Panzerhaubitze 2000 nedavno obnovljene.

Kako je Jutarnji već pisao, iako su se pokazale vrlo korisne na bojištu, Der Spiegel je krajem srpnja izvijestio kako je nekolicina samohodnih haubica, PzH 2000, otkazala poslušnost svojim operaterima na bojišnici i moraju na popravak.

Prema informacijama iz dopisa službenog Kijeva odaslanog u njemačko ministarstvo obrane sredinom ovoga tjedna, od sedam haubica koje su Ukrajini isporučene krajem lipnja, dio njih počeo je, nakon intenzivne paljbe prema ruskim položajima, pokazivati poruke o "greški u radu" te im je stoga nužan popravak.

Izvori iz Bundeswehra kažu da je problem vjerojatno u vrlo visokom intenzitetu paljbe.

‘Mehanizam za punjenje je u situaciji kada ispaljujete i po 100 spremnika na dan pod snažnim pritiskom, a mi imamo informacije da su Ukrajinci ispaljivali daleko više od toga‘, rekao je tada izvor iz njemačke vojske i dodao da su ovakvi kvarovi očekivani i razumljivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:22