NOVINAR DW-a

‘Čini se da su njemačke vlasti na vrijeme obavijestile HZJZ o zaraženim maturantima‘

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije su, podsjetimo, rekli da potvrde nije bilo
Ilustracija / turisti
 Goran Sebelic/Cropix

Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea, za N1 navodi da su njemačke zdravstvene službe "s velikom vjerojatnošću" utvrdile da je 15 maturanata iz Njemačke zaraženo na odmoru u Hrvatskoj. Službeno mu je, kaže, rečeno da se u tim slučajevima bez odlaganja odmah javlja vlastima u toj zemlji.

On je u Baden Württenbergu provjeravao jesu li tamošnje zdravstvene vlasti javile ili potvrdile HZJZ-u o u Hrvatskoj navodno zaraženim maturantima.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije su, podsjetimo, rekli da potvrde nije bilo.

"Na temelju službenih informacija koje sam dobio u Njemačkoj, postoji opravdan razlog da se posumnja u to da hrvatske vlasti nemaju obavijesti o tome da su se njemački turisti vjerojatno, odnosno očito zarazili tijekom odmora u Hrvatskoj", kazao je Matić.

"Kontaktirao sam Zavod za javno zdravstvo savezne pokrajine Baden Württenberg odakle je 10, a kasnije se pokazalo 15 maturanata koji su se očito zarazili u Hrvatskoj, barem kako ovdje tvrde njemačke vlasti. Iz tog ureda mi je kasno sinoć potvrđeno da je procedura takva da čim vlasti u Njemačkoj ustanove neku infekciju, pokušava se rekonstruirati kako je do te infekcije došlo", objasnio je dalje što su mu službeno rekli iz zdravstvenih službi u pokrajini.

Objasnili su mu da to znači da sa zaraženima detaljno ispituju gdje su na odmoru bili, kako su tamo putovali, kako nazad i u kojem vremenom periodu.

"To se naravno ne može uvijek utvrditi 100 posto. Ali u ovom slučaju, ako je netko u Hrvatskoj bio dva tjedna, a simptome razvio neposredno po povratku u Njemačku, onda se može s visokom vjerojatnošću ustvrditi da se radilo o Hrvatskoj. Njemačke vlasti, nakon što to ustanove, odmah preko Instituta Robert Koch obavještavaju službe u zemlji. Tu nema čekanja jer svaka je minuta dragocjena", prenio je Matić kako su mu objasnili proceduru.

"Izgleda da su njemačke vlasti na vrijeme obavijestile HZJZ", konstatirao je Matić u razgovoru za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:57