NOVA TEHNOLOGIJA

Čip će sprečavati signal boli da dođe do mozga

Maleni implantat, koji se puni bežično, mogao bi olakšati život milijunima kroničnih bolesnika širom svijeta

ZAGREB - Australski su znanstvenici razvili novi pametni čip koji kad se stavi na kralježnicu emitira električne impulse i blokira signale boli da dođu do mozga.

Drugim riječima, najčešća kronična bol, ona u kralježnici, nestaje bez lijekova. Testiranje na ljudima počet će već za nekoliko mjeseci.

Nova nada

Ova će vijest sigurno uliti novu nadu ljudima koji trpe kroničnu bol koja muči svakog petog čovjeka na svijetu. Mali uređaj radi tako da detektira živce koji šalju signale boli i električnim impulsima od oko 10 volti blokira ih da stignu do mozga.

Implantat INS2 razvija se već dvije godine u Nacionalnom institutu za informatičku i komunikacijsku tehnologiju Australije u Sydnyju.

Različite razine boli

Mali implantat sastoji se od dva pametna čipa ugrađena u uređaj s električnim žicama.

Uređaj se ugrađuje pored ciljanog živca, primjerice leđne moždine, a s njim upravlja unutarnji kompjutorski procesor koji pokreću baterije veličine SIM kartice. Uređaj se može puniti bežično tako da nema potrebe za vanjskim žicama.

Zanimljivo je da INS2 može upravljati različitim razinama boli.

No, osim za liječenje najčešće boli, one u leđima, znanstvenici kažu kako bi se mogao koristi i za blokiranje boli uzrokovane oštećenjem nekih drugih živaca, ali i kod migrene.

Također bi se vjerojatno mogao koristi za kontrolu epileptičnih napada te smanjiti nekontrolirane pokrete kod Parkinsonove bolesti.

Australski ministar, Eric Roozendaal, ocijenio je da uređaj ima potencijal da napravi revoluciju u liječenju kronične boli u što bi se potencijalni pacijenti mogli uvjeriti vrlo brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:41