KRAJ JEDNE ERE

Cipar je ‘zlatne putovnice‘ dijelio tajkunima iz Kine, Rusije, Srbije... Sada je tome došao kraj

Među onima koji su stekli ‘zlatne putovnice‘ bili su brojni ruski oligarsi umreženi s političkim i mafijaškim strukturama
Nikozija
 Hasan Mroue

Cipar ukida program dodjele državljanstva koji jamči ulazak u EU bez viza svima koji investiraju najmanje dva milijuna eura u tu zemlju, a među onima koji su stekli tzv. "zlatne putovnice" bili su brojni ruski oligarsi umreženi s političkim strukturama i mafijaškim krugovima, javlja u utorak BBC.

Otok je na taj način do kraha 2018. godine zaradio 4,8 milijardi eura, a od 2008. državljanstvo je prodao lijepom broju od 1685 "stranih investitora" i 1651 članu obitelji.

Ta odluka stupa na snagu sljedeći mjesec, a objavljena je nakon što je Al Jazeera snimila ciparske dužnosnike da taj program koriste kako bi izmišljenom kineskom poduzetniku s kriminalnim dosjeom pomogli da dođe u posjed "zlatne putovnice".

Jedan od tih dužnosnika je i predsjednik ciparskog parlamenta Demetris Syllouris koji je objavio da predaje dužnost 19. listopada sve do okončanja istrage.

Njegovo povlačenje s dužnosti slijedilo je ubrzo pošto je vlada na izvanrednom zasjedanju u utorak priopćila da potvrđuje prijedlog o ukidanju "programa državljanstvo za investicije".

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades kazao je da je prijedlog iznesen kao odgovor na "slabosti" programa koje se mogu zloupotrijebiti.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) upozorava da su "zlatne putovnice" sve ozbiljnija prijetnja međunarodnoj borbi protiv utaje poreza, prikrivanja imovine, pranja novca, financijskih malverzacija i izbjegavanja sankcija nametnutih pojedinim zemljama. Na kupnju 'rezervne domovine', tvrdo OECD, potrošene su barem tri milijarde eura jer svaki oligarh i multimilijunaš 21. stoljeća koji iole drži do sebe mora imati barem dvije, tri, a možda i još koju putovnicu više.

Cipar je od 2014. do kraja 2018. "zlatne putovnice" uručio stotinama pripadnika ruske i ukrajinske elite, tajkunima iz Kine, Irana, Saudijske Arabije, pa i Srbije koji su na taj način postali državljani članice Europske unije.

Među njima su, primjerice, kralj aluminija Oleg Deripaska te njegov sunarodnjak Aleksandar Ponomarenko, industrijalac težak tri milijarde dolara i poznat po tome što je kao veliki ruski rodoljub Vladimiru Putinu izgradio palaču za privatno korištenje vrijednu 350 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:57