EKOLOŠKI INCIDENT

Cipar u stanju pripravnosti zbog nafte koja je iz sirijske rafinerije istekla u Sredozemno more

Satelitske snimke pokazuju da se naftna mrlja širila uzduž sirijske obale prije nego je skrenula prema Cipru
Naftna mrlja
 Facebok grupa Baniyas al-Balad

Vlasti na Cipru motre naftnu mrlju koja je iscurila iz elektrane smještene uz obalu Sirije i koja bi uskoro mogla stići do tog otoka u Sredozemnom moru, piše BBC.

Sirijski državni mediji kažu da je doista došlo do istjecanja nafte iz elektrane koja je sastavni dio rafinerije nafte Baviyas.

Satelitske snimke pokazuju da se mrlja širila uzduž sirijske obale prije nego je skrenula prema Cipru.

Računalni modeli sugeriraju da će nafta stići do poluotoka Karpas na sjeveru Cipra pod kontrolom Turske.

Premijer tog dijela otoka kaže da se provode sve neophodne mjere kako prolivena nafta ne bi učinila štetu okolišu te da primaju pomoć od Turske.

Ciparska vlada kaže da je spremna ponuditi pomoć bude li to potrebno.

Sirijska vlada je kazala prošli utorak da je došlo do curenja iz tanka s gorivom u termalnoj postaji rafinerije koja se nalazi u dijelu zemlje pod njezinom kontrolom.

Idućeg dana, sirijska državna novinska agencija Sana izvijestila je da je mrlja dospjela do grada Jableha, oko 20 km sjeverno.

Timovi su počeli čistiti naftu sa stjenovitih područja obale strojnim usisivanjem, kao i nanoseći pijesak za upijanje goriva.

Snimke s europskog satelita Sentinel-1 u međuvremenu su pokazale da se mrlja proširila dalje uz obalu, došavši gotovo do grada Latakije i sada prekriva skoro 150 četvornih kilometara mora.

Sirijski dužnosnici pokušali su umanjiti razmjere ove ekološke katastrofe dok se čišćenje odvijalo tijekom vikenda, a načelnik Glavne uprave sirijskih luka rekao je državnoj televiziji da količina goriva koja je iscurila 'nije velika'.

Ciparska vlada je u ponedjeljak izdala upozorenje o mrlji nakon što su se pojavile nove satelitske snimke koje pokazuju da je mrlja narasla i da je blizu rta Apostolos Andreas.

Rt je krajnja točka na sjeveroistoku poluotoka Karpasa, koji se nalazi u samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar (TRNC) i udaljen je oko 130 km od Baniyasa.

Ciparski odjel za ribarstvo i istraživanje mora rekao je da je mrlja zapravo više 'uljni odsjaj', a ne sirova nafta te da računalno modeliranje i meteorološki podaci sugeriraju da će stići do rta u roku od 24 sata.

O situaciji je obaviještena vlada na sjeveru koja je rekla da je 'spremna odgovoriti i pružiti pomoć ako bude potrebno'.

Premijer Sjevernog Cipra, Ersan Saner, rekao je da njegov ured i sva relevantna ministarstva i organizacije u suradnji s Turskom, pomno prate napredak mrlje.

'Nitko ne treba sumnjati da ćemo učiniti sve što je potrebno kako bi se spriječilo da naša zemlja bude oštećena u ovom izlijevanju', dodao je Saner.

Potpredsjednik Turske, Fuat Oktay, izjavio je za novinsku agenciju Anadolu kako 'mobiliziraju sva raspoloživa sredstva koja su na raspolaganju i da neće dozvoliti da se izlijevanje pretvori u ekološku katastrofu', te da se nada da će mrlja biti stavljena pod kontrolu na otvorenom moru prije nego što stigne do obale Cipra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:56