POKUŠAJ DOGOVORA

Cipras i Zaev u srijedu u Davosu o imenu Makedonije

 REUTERS

Grčki i makedonski premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev sastat će se u srijedu na rubu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu s namjerom da se riješi dugogodišnji spor oko imena Makedonija, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik grčke vlade.

Atena i Skoplje se od 1991. godine spore o imenu jer Grčka ističe da je Makedonija naziv njezine sjeverne pokrajine te da susjedna država pokušava prisvojiti njezinu helensku ostavštinu.

Ujedinjeni narodi pokrenuli su 1995. razgovore o rješavanju tog spora, no oni su propali. Atena je zbog tog spora 2008. blokirala makedonski ulazak u NATO savez i zaprijetila da će blokirati njezin napredak prema članstvu u Europskoj uniji.

Kontakti između dviju strana pojačali su se u svibnju, nakon pada nacionalističke vlade VMRO-a u Skoplju koju je zamijenila vlada Zaevovih socijaldemokrata i etničkih Albanaca.

VMRO je tijekom jedanaestgodišnje vladavine dodatno pogoršao odnose s Grčkom izgradnjom spomenika u helenskom stilu i nazivajući infrastrukturne projekte, poput skopske zračne luke, imenom Aleksandra Velikog.

Nacionalisti s obje strane granice upozoravaju da možda neće pristati na kompromis koji pred dvije strane treba staviti posrednik UN-a Matthew Nimetz.

Deseci tisuća Grka izašli su u nedjelju na ulice Soluna, najvećeg grada grčke Makedonije, kako bi prosvjedovali protiv bilo kakvog prijedloga za rješenja ove krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:43