PUT BEZ POVRATKA

‘Čišćenje ulica‘ na švicarski način: Beskućnicima pokrivaju jednosmjernu kartu za matične zemlje

Do sada je 31 osoba prihvatila ponudu, uključujući sedam iz Njemačke, sedam iz Belgije, dvije osoba iz Italije, jedan iz Francuske i 14 iz Rumunjske
Ilustracija
 Le Desk/Alamy/Alamy/Profimedia

Švicarska je smislila način kako beskućnike maknuti s ulica – umjesto podrške za ulazak u društvu i na tržište rada, vlasti su jednostavno odlučile poslati ih natrag u njihovu matičnu državu.

Naime, služba za migracije grada Basela nudi migrantima na ulici jednosmjernu kartu za povratak u njihovu matičnu zemlju, a jedini uvjet je da se ne smiju više vratiti u Švicarsku.

Kako pišu švicarske novine, služba će im pokriti troškove putovanja vlakom ili, ako je putovanje daleko, zrakoplovom.

"Oni koji pristanu, moraju se pismeno obvezati da se neće vratiti u Švicarsku – barem na određeno vrijeme", izjavio je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Toprak Yergu, "Ako se vrate u našu zemlju, riskiraju protjerivanje iz Švicarske".

Do sada je 31 osoba prihvatila ponudu, uključujući sedam iz Njemačke, sedam iz Belgije, dvije osoba iz Italije, jedan iz Francuske i 14 iz Rumunjske.

Program pokriva besplatnu kartu za putovanje do bilo koje europske zemlje do koje se može doći vlakom ili avionom iz Basela i "džeparac" od 20 franaka.

Skupine za ljudska prava upozoravaju da se radi o još jednom primjeru umanjivanja građanskih i ljudskih prava beskućnika i nazivaju program "čišćenje ulica".

Švicarska je poznata po tome što na ulicama svojih gradova vodi politiku nulte tolerancije prema beskućnicima.

U siječnju 2014. godine su vlasti u Ženevi kaznile ženu zbog prosjačenja na ulici s 500 franaka. A kada nije mogla platiti, privela ju je policija.

Europski sud za ljudska prava poništio je gradsku odluku i presudio da je njihov odnos prema beskućnici u suprotnosti s ciljem zaštite prava privatnosti.

Gradu je na kraju morao platiti ženi 922 eura.

U rujnu 2016. godine, švicarska vlada jugozapadnog kantona Vaud donijela je zakon kojim se zabranjuje prosjačenje na tom području. Grupe za ljudska prava pokušale su ukinuti zabranu na Ustavnom sudu u Vaudu, ali većina sudaca odbacila je njihove tužbe. Aktivisti su potom slučaj predali najvišem sudu zemlje, Saveznom sudu, gdje su njihovi napori ponovno odbijeni, izvijestile su lokalne novine Le News.

Švicarska također nije jedina koja pokušava "očistiti" ulice od prosjačenja.

Istraga Guardiana iz 2018. pokazala je da su lokalna vijeća u Britaniji u četiri godine kupila tisuće jednosmjernih karata beskućnicima kako bi napustili određeno područje ili državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:56