PRETJERAO S LUKSUZOM

ČISTKA U VATIKANU Papa smijenio rastrošnog i vječno namrgođenog šefa Švicarske garde

Daniel Rudolf Anrig (40), pukovnik i zapovjednik Papinske Švicarske straže, napušta Vatikan sa 31. siječnja, kada istječe rok kojim mu je produljen prvi (a, eto, i zadnji) petogodišnji mandat.

Formalno to nije smjenjivanje, ali faktički jest: papa Frane njime nije zadovoljan. Zašto?

Navode se dva razloga. Prvo, sami švicarski gardisti su se žalili na Anriga (koga nikada nisam vidio da se smiješi) da je prestrog, da ih svakodnevno muštra po vježbama i kažnjava za svaku sitnicu.

Običan kopljanik

To teško da bi bilo dovoljno čak i Papi koji imidž gradi na milosrđu. Ali Anrig je sebi dao adaptirati povelik stan iznad same vojarne Švicarske straže - a Papa je osjetljiv na luksuz, koji ni sebi ne mari priuštiti.

Šuška se da je nasljednik dosadašnji zamjenik, dopukovnik Christoph Graf, koji je u Švicarsku stražu ušao prije 27 godina kao običan kopljanik.

Srednjevjekovne odore

Zapovjednik Papinske Švicarske straže je, uz zapovjednika Vatikanske žandarmerije, zadužen za sigurnost i Pape i Vatikana, na čijim granicama švicarski gardisti stražare danonoćno.

Švicarska garda je najmanja vojska na svijetu, poznata po pitoresknim uniformama, kacigama i halebardama, dizajniranima prije stotinjak godina po uzoru na srednjevjekovne odore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:33