NOVE ŠPEKULACIJE

Čitač s usana otkrio što je rečeno kineskom moćniku prije dramatičnog odlaska s kongresa Partije: ‘Ne gledaj mi fascikl!‘

Ovaj incident i dalje je obavijen velom tajne, a Peking ga odbija otvoreno priznati

Li Keqiang, Hu Jintao, Xi Jinpig

 Noel Celis/Afp

Neočekivani odlazak bivšeg kineskog vođe Hu Jintaoa usred najvažnijeg političkog skupa u Kini prošlog mjeseca, na kojem je autokratskom vođi Xi Jinpingu potvrđen treći mandat, i dalje je predmet brojnih špekulacija.

Japanske novine Yukan Fuji u svojoj kolumni tvrde da je čitač s usana dešifrirao rečenice izgovorene bivšem kineskom predsjedniku nekoliko trenutaka prije nego što je ispraćen pred tisućama kolega.

Ovaj incident, koji se dogodio tijekom završne sjednice 20. Nacionalnog kongresa Kineske komunističke partije (KPK) 22. listopada, i dalje je obavijen velom tajne, a Peking ga odbija otvoreno priznati.

Slike i videozapisi, koji nisu emitirani kineskoj publici, prikazuju Hu Jintaoa kako pokušava vidjeti sadržaj crvenog fascikla ispred sebe kada ga je zaustavio Li Zhanshu, kineski dužnosnik broj 3 i šef parlamenta.

‘Već je odlučeno‘

"Ne gledaj. Već je odlučeno", rekao je Li umirovljenom vođi, tvrdi Kenji Minemura, koji se u svojoj kolumni u Yukan Fujiu citirao tajvanskog stručnjaka za kinesku politiku.

Minemura smatra da Hu Jintao (79), nije bio zadovoljan preustrojem osoblja KPK od strane kineskog vođe Xi Jinpinga, posebno njegovim izostavljanjem Hu Chunhua, jednog od četiri kineska potpredsjednika premijera koji se nekoć smatrao potencijalnim nasljednikom Xija.

Hu je na kongresu bio kao član predsjedništva, vijeća starijih članova partije koje nadgleda glavne procese i događaje.

Prema snimkama koje su objavljene, Hua su pripadnici osiguranja uveli u Veliku dvoranu, pa je zauzeo mjesto lijevo od Xija. Nedugo nakon što su strani mediji dobili dozvolu da uđu u dvoranu, Hu je gledao u neke papire ispred sebe na stolu. Član politbiroa Li Zhansu, koji mu se nalazio s lijeve strane, pokušao ga je zaustaviti tako što je uzeo papire i vratio ih u crveni fascikl koji je pomaknuo dalje nego što ga je Hu mogao dosegnuti.

Xi je, po onom što se može vidjeti, pozvao partijskog službenika i dvojica članova osoblja koji su ga odveli tako da su ga na blag način podigli sa stolice. Jedan je podignuo fascikl s papirima, pa su papiri nakratko virili vani, a fotografija španjolskih medija navodno pokazuje da se radi o dokumentima povezanim s dnevnim redom, među kojima su i promjene u Politbirou.

Cenzurirane rasprave

Hu se u cijeloj situaciji činio zbunjen i nevoljan surađivati, nakratko je nešto nejasno kazao Xiju i pri odlasku dodirnuo rame premijera na odlasku Li Keqianga.

Na snimci se može vidjeti kako Xi daje upute članovima osoblja da isprate Hu Jintaoa s pozornice, a Peking je navodno cenzurirao sve rasprave na internetskim stranicama kineskih društvenih medija.

Naknadna pitanja stranih medija su odbačena, dok je tvit službene novinske službe Xinhua naveo da je Hu Jintaou pomoglo da izađe iz sobe zbog zdravstvenih razloga. Ni Xinhua ni bilo koja druga državna novinska kuća nisu objavile izvješće o incidentu.

Nacionalni kongres KPK koji se održava dvaput u desetljeću trajao je od 16. do 22. listopada. Dan nakon što je završio, Xi je dobio treći petogodišnji mandat, što predstavlja događaj bez presedana, nakon što je sa svojim lojalistima također okupirao vodeće pozicije. Hu Chunhua je bio odsutan kada je Centralni komitet KPK objavio svoj novi sastav Politbiroa od 24 člana, što je jedno mjesto manje nego prije, kao i svoj stalni komitet Politbiroa od sedam članova, što je najviše tijelo za donošenje odluka u zemlji na čelu sa Xijem (69).

To je dodatno učvrstilo Xijevu moć u stranci promicanjem lojalnih kadrova i degradiranjem potencijalnih suparnika, prisiljavajući neke da odu prije kineske neslužbene dobi za umirovljenje od 68 godina.

Suparnička frakcija

Dok je bio potpredsjednik, Hu Chunhua vodio je neke od Xijevih politika, uključujući i one o suzbijanju siromaštva u zemlji. S 59 godina smatralo se da je dovoljno mlad da bi mogao služiti dva petogodišnja mandata kao premijer, te zamijeniti odlazećeg Li Keqianga (67).

Međutim, njegova povezanost s Hu Jintaom vjerojatno je odigrala veliku ulogu u njegovom odlasku iz politike. Hu Chunhua se smatrao štićenikom Hu Jintaoa, a obojica su pripadnici suparničke frankcije.

Međutim, za razliku od Lija, Hu Chunhua je zadržao svoje mjesto u Centralnom komitetu KPK od 376 članova. Njegova nova uloga u vladi, ako je uopće bude imao, neće biti jasna do sljedećeg proljeća, kada kinesko zakonodavno tijelo zasjeda na godišnjem zasjedanju, a na kojem bi Xiju trebala biti obnovljena titula predsjednika.

Službeno priopćenje kako je do uklanjanja Hu Jintaoa sa stranačkog kongresa došlo zbog zdravstvenih razloga zvuči neuvjerljivo, tvrdi Minemura. Iako se još od 2015. mogu čuti glasine da Jintao boluje od Parkinsonove bolesti, riječ je o nepopularnoj temi, jer rasprava o zdravlju kineskih čelnika, sadašnjih ili bivših, tabu je tema.

Što će se dalje događati s Hu Jintaom i kakva je njegova sudbina ostaje upitno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:05