MA NIJE MOGUĆE!

Čitava flota skupocjenih Maseratija stigla na otok, građani bijesni, javio se i premijer: ‘Oprostite‘

Luksuzna vozila, kupljena od trgovca u Šri Lanki i dovezena jumbo jet čarterom, izazvala su veliko negodovanje u zemlji
Dolazak kineskog predsjednika Xi Jinping na APEC summit 2018. 
 Mark Schiefelbein/AFP

Čitava flota skupocjenih Maseratija, koju je vlada Papue Nove Gvineje kupila za sastanak čelnika APEC-a 2018. godine (APEC - Asia-Pacific Economic Cooperation), što je izazvalo veliko ogorčenje, stavljena je na prodaju po znatno sniženoj cijeni, piše Guardian.

Ministar financija, John Pundari, priznao je da je kupnja luksuznih vozila bila 'strašna greška' te najavio da će luksuzni automobili biti stavljeni u prodaju po cijeni s popustom od 158.000 australskih dolara.

Vlada, predvođena bivšim premijerom Peterom O'Neillom, kupila je automobile po cijeni od 197.000 australskih dolara po komadu, ukupno potrošivši 7,9 milijuna.

'Da smo bili dalekovidniji, Maseratije uopće ne bi kupili. Napravili smo strašnu grešku. Ako na Papui Novoj Gvineji nemate prodavača Maseratija, nije bilo ni razloga da ih kupujemo', rekao je.

Luksuzna vozila, kupljena od trgovca u Šri Lanki i dovezena jumbo jet čarterom, izazvala su veliko negodovanje u tjednima prije summita lidera 2018. godine.

Vozila su kupljena za prijevoz svjetskih vođa koji su prisustvovali summitu, međutim zbog kontroverzi oko njih, neki čelnici poput novozelandske premijerke Jacinde Ardern, odbili su se voziti njima.

Kako bi smirio bijes javnosti, tadašnji APEC ministar Justin Tkatchenko obećao je da će vozila 'prodavati kao vruće kolače'. Tri godine kasnije, prodana su samo dva primjerka.

'Ova kupovina pokazuje ozbiljan nedostatak planiranja i razočaravajuću, vrlo očitu spremnost za rasipanje javnih sredstava, i to u zemlji u razvoju, gdje su osnovna javna dobra, od pristupnih cesta do zdravstvenih usluga, ili posve nedostupna ili jako nekvalitetna', rekao je Paul Barker, izvršni direktor PNG Instituta za nacionalne poslove.

Barker je bio jedan od najglasnijih kritičara te kupovine i izrazio je skepticizam u pogledu vladine tvrdnje da će pronaći kupce za automobile nakon završetka APEC summita, rekavši da su vozila neprikladna za uvjete na lokalnim cestama te da nema domaće firme koje bi servisirale automobile.

Godine 2019. James Marape, tadašnji ministar financija, a sada premijer, odveo je novinare lokalnih medija do skladišta u Port Moresbyju u kojemu su bila spremljena vozila, kako bi pokazao da niti jedan automobil nije nestao ili ukraden i da su još uvijek u savršenom stanju.

Potpuno izvješće o vladinoj potrošnji za APEC summit tek treba biti javno objavljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:32