FINANCIJSKI GAF

Citibank greškom uplatio gotovo milijardu dolara, sud odlučio da većinu ne mogu dobiti natrag

‘Vjerovati da je Citibank počinio pogrešku kakva se nikada prije nije dogodila, graničilo bi s neracionalnim‘
Poslovnica Citibanka
 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Jedna od najvećih svjetskih banaka - Citibank - našla se u problemu nakon što je greškom uplatila gotovo milijardu dolara bankama i fondovima od kojih je kozmetička tvrtka Revlon podigla kredit. Iako je dio novca ubrzo vraćen, oko pola milijarde dolara ostalo je na računima kreditora i njujorški sud je presudio da ga ne moraju vratiti.

Citibank je trebao platiti kamate za svojeg klijenta Revlona, u iznosu od oko 8 milijuna dolara. No, greškom su poslali 900 milijuna, od čega 175 milijuna jednom hedge fondu. U kolovozu prošle godine banka je podigla tužbu na Okružnom sudu u New Yorku, no sud je odbio naložiti povrat čak 500 milijuna od tog iznosa.

Lokalni zakon u saveznoj državi New York inače kažnjava osobe i tvrtke koje troše novac koji im je greškom uplaćen, no radi iznimku u slučajevima u kojima strana koja je dobila novac ima opravdane razloge vjerovati da ga je trebala dobiti.

Fondovi i banke koji su posudili novac Revlonu dobili su od Citibanka točan iznos ukupnog dugovanja, iako se ono još dugo vremena nije trebalo vratiti u cijelosti, te je sud presudio kako su imali razloga vjerovati da je Revlon jednostavno odlučio zatvoriti svoj kredit u potpunosti.

Citibank je svoju pogrešku shvatio tek dan kasnije. Sud je presudio kako nitko normalan ne bi pomislio da je banka mogla pogriješiti. “Vjerovati da je Citibank, jedna od najsofisticiranijih financijskih institucija na svijetu, počinio pogrešku kakva se nikada prije nije dogodila, i to u iznosu od gotovo milijarde dolara, graničilo bi s neracionalnim”, stoji u zaključcima presude.

Citi je ipak odlučio žaliti se na presudu, zbog čega kreditori Revlona još neko vrijeme neće smjeti trošiti 500 milijuna dolara koji se sada nalaze na njihovim računima. “Izrazito se ne slažemo s ovom odlukom i mislimo uložiti žalbu”, objavio je Citibank u priopćenju. “Vjerujemo kako imamo pravo na ta sredstva i nastavit ćemo tražiti njihov potpuni povrat.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:57