KLIMATSKE PROMJENE

Civilna zaštita: građane Njemačke je potrebno bolje pripremiti na katastrofe

‘Sada je "krajnje vrijeme" za utvrđivanje koncepta u borbi protiv učinaka klimatskih promjena‘

Obnova područja na rijeci Ahr

 Ying Tang/Nurphoto Via Afp

Pojedini dijelovi Njemačke zbog ekstremnih vremenskih prilika posljednjih godina više neće biti pogodni za naseljavanje ljudima, rekao je u srijedu Ralph Tiesler, direktor Saveznog ureda za civilnu zaštitu i zaštitu od katastrofa.

"Kao osoba na vrhu ureda za zaštitu građana i borbu protiv katastrofa moram reći da pojedine površine zbog promjene klime i akutne opasnosti od prirodnih katastrofa više neće biti pogodne za stanovanje", rekao je Ralf Tiesler uoči predstavljanja godišnjeg izvješća o civilnoj zaštiti.

Konkretno je upozorio na obalu rijeke Ahr koja je prije godinu dana na zapadu Njemačke prouzročila poplave u kojima je život izgubilo preko 180 osoba.

Tiesler je rekao da ni pojedina područja na njemačkoj obali Sjevernog mora više nisu sigurna za naseljavanje.

Sada je "krajnje vrijeme" za utvrđivanje koncepta u borbi protiv učinaka klimatskih promjena, rekao je Tiesler.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministricom unutarnjih poslova Nancy Faeser, on je zatražio jače uključivanje građana u procese civilne zaštite, posebice u odnosu na predstojeću zimu i moguću nestašicu plina.

"Mi se pripremamo na tešku zimu s nestašicom plina i novim valom koronavirusa i mene bi radovalo kada bi svi razmislili što možemo sami učiniti kako bi se bolje pripremili na krize", rekao je Tiesler.

Dodao je da pritom misli na stvaranja zaliha potrepština kao i razmišljanje o alternativnim izvorima energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:52