BORBA S VIRUSOM

Cjepivo Johnson & Johnson učinkovito je 66 posto, ali u Južnoafričkoj Republici nešto manje

To cjepivo koje se daje u samo jednoj injekciji, učinkovito je 85 posto u sprečavanju teških oblika bolesti
 Fred Tanneau/AFP

Cjepivo Johnson & Johnson protiv covida-19 učinkovito je 66 posto općenito, a nešto manje u Južnoafričkoj Republici gdje se širi zarazniji soj koronavirusa, objavila je u petak ta američka farmaceutska tvrtka.

To cjepivo koje se daje u samo jednoj injekciji, učinkovito je 85 posto u sprečavanju teških oblika bolesti, pokazalo je veliko kliničko ispitivanje.

Johnson & Johnson će idući tjedan zatražiti hitno odobrenje za distribuciju.

Trenutno se u Sjedinjenim Državama imunizacija obavlja dvama cjepivima protiv covida-19, proizvođača Moderne i Pfizer-BioNTecha.

Skorašnje uvrštenje novog cjepiva dobra je vijest dok SAD nastoji ubrzati ritam imunizacije, a osobito u svjetlu najave predsjednika Joea Bidena da mu je cilj cijepiti 1,5 milijuna ljudi na dan.

Grupa se obvezala dostaviti 100 milijuna doza Sjedinjenim Državama prije kraja lipnja.

Europskoj uniji obvezala se isporučiti 200 milijuna doza do kraja godine, s time da bi prve isporuke krenule u travnju.

Nadalje, nekih 200 milijuna doza Johnson & Johnson trebao bi isporučiti zemljama u razvoju, a prve isporuke počele bi nakon lipnja.

Poput Pfizerovog i Moderninog cjepiva i ono koje je proizveo "J&J" prenosi genetske upute ljudskim stanicama kako bi one stvorile specifični protein koronavirusa koji zatim omogućuje stvaranje imunosnog sustava kao primjerenog odgovora na pravi virus.

No cjepivo Johnson & Johnson može se skladištiti pri temperaturama običnog hladnjaka i ne zahtijeva temperature zamrzavanja poput Pfizerovog cjepiva, što olakšava njegovu distribuciju. Uz to, jedna je doza dovoljna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 08:09