KORAK DO ODOBRENJA

Cjepivo tvrtke Novavax 96 posto učinkovito protiv originalne verzije koronavirusa

Cjepivo je također imalo učinkovitost od oko 86 posto u zaštiti od britanskog soja
 Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Cjepivo protiv covida-19 tvrtke Novavax Inc bilo je 96 posto učinkovito u sprječavanju zaraze uzrokovane izvornom verzijom koronavirusa u kasnoj fazi ispitivanja provedenog u Ujedinjenom Kraljevstvu, priopćila je tvrtka u četvrtak, približavajući se korak bliže regulatornom odobrenju.

Cjepivo je također imalo učinkovitost od oko 86 posto u zaštiti od zaraznije varijante virusa koja je prvi put otkrivena, a sada prevladava u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Cjepivo je imalo učinkovitost od oko 55 posto u odvojenom, manjem ispitivanju u Južnoj Africi, gdje su dobrovoljci bili prvenstveno izloženi drugoj novijoj, zaraznijoj varijanti koja tamo cirkulira i širi se svijetom.

U oba ispitivanja cjepivo je bilo 100 posto učinkovito u prevenciji teškog oboljenja i smrti.

Rezultati konačne analize ispitivanja u Velikoj Britaniji uglavnom su bili u skladu s privremenim podacima objavljenima u siječnju, koji su također pokazali da je cjepivo Novavaxa 96 posto učinkovito protiv izvorne verzije koronavirusa i oko 86 posto učinkovito protiv britanske varijante.

Tvrtka očekuje da će te podatke koristiti za podnošenje zahtjeva za odobrenje u raznim zemljama. Nije jasno kada će zatražiti odobrenje u Sjedinjenim Državama ni hoće li američki regulatori tražiti da dovrši ispitivanje koje je ondje u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 21:38