ČEKA SE ODLUKA

Cjepivu Johnson&Johnsona uskoro zeleno svjetlo SAD-a: ‘Samo jedna doza je sigurna i učinkovita‘

Cjepivo J&J‘s je učinkovito 66 posto u sprječavanju više varijanti covida-19 u istraživanjima u svijetu koja su obuhvatila 44.000 ljudi
Cjepivo Johnson&Johnsona
 Phill Magakoe

Samo jedna doza cjepiva Johnson&Johnsona protiv covida-19 pokazala se u ispitivanjima sigurnom i učinkovitom, objavila je u srijedu Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) otvarajući put za odobrenje cjepiva američke multinacionalne kompanije.

O odobrenju bi u petak trebali odlučiti neovisni stručnjaci FDA-e.

FDA nije obvezan postupiti po savjetu svojih stručnjaka, no tako je postupio pri odobrenju cjepiva Pfizera te Moderne.

Cjepivo J&J's je učinkovito 66 posto u sprječavanju više varijanti covida-19 u istraživanjima u svijetu koja su obuhvatila 44.000 ljudi, objavila je tvrtka u siječnju.

Njegova djelotvornost varirala je u rasponu od 72 posto u Sjedinjenim Državama, 66 posto u Latinskoj Americi te 57 posto u Južnoj Africi gdje se proširio novi soj. U zaustavljanju težih oblika bolesti učinkovito je 85 posto.

Cjepivo je bilo djelotvorno u smanjenju rizika od covida-19 i prevenciji što je potvrđeno PCR testom najmanje 14 dana nakon cijepljenja, navodi FDA.

Tri primatelja cjepiva u ispitivanjima su imala ozbiljne nuspojave, no FDA nije analizom utvrdila nikakve specifične razloge koji bi priječili hitno odobrenje.

J&J dosad nije objavio pojedinosti o svojim kliničkim ispitivanjima osim o postotku učinkovitosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 20:41