LJUTITI BEĆIROVIĆ

Član Predsjedništva BiH žestoko napao ruskog veleposlanika: ‘On je prljavi propagandist!‘

Time je očito aludirao na Milorada Dodika koji je u siječnju odlikovao Putina.

Denis Bećirović

 Antonio Balic/Cropix

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oštro se verbalno sukobio s ruskim veleposlanikom u njegovoj zemllji Igorom Kalabuhovim zbog odnosa prema ratu u Ukrajini pri čemu je Bećirović Kalabuhova opisao kao "prljavog propagandista".

Bećirović je najviši dužnosnik BiH koji je u posebnoj izjavi u povodu prve godišnjice rata u Ukrajini jasno osudio Rusiju istaknuvši da je to država-agresor te da BiH snažno podupire i suosjeća s Ukrajinom i njezinim narodom u borbi za slobodu.

"Osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo što donosi agresija i rat i koliko je važan mir. Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim pružiti otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju", navodi Bećirović u pisanoj izjavi.

Na to je odmah reagirao ruski veleposlanik Kalabuhov u maniri neuobičajenoj za komunikaciju jednog diplomata sa šefom države u kojoj je gost, no i ranije je ruski veleposlanik izazivao skandale, primjerice otvoreno prijeteći BiH ruskom odmazdom pokuša li postati članicom NATO-a.

Ovog puta objavio je pisanu izjavu u kojoj je članu Predsjedništva BiH osporio pravo govoriti u ime države pa čak i u ime svih Bošnjaka.

"Od osobe koja pokušava operirati pravnim pojmovima mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije", napisao je Kalabuhov ponavljajući zatim uobičajene teze Moskve u pokušaju opravdavanja agresije na Ukrajinu.

Kalbuhov je napisao i da je uvjeren da velik broj Bošnjaka zapravo podupire Rusiju i njezin obračun s "neonacističkim režimom" kako je označio današnju Ukrajinu, a Bećiroviću je poručio da je "mlad političar" koji će se kada bude zreliji jednog dana stidjeti onoga što danas govori.

Bećirović mu je odgovorio u subotu porukom da bi se jako zabrinuo kada bi ga ruski veleposlanik hvalio ili izostavio s popisa onih koje zbog odnosa prema Ukrajini treba ocrniti.

"Sljedbenici Putinova režima pomoću prljave propagande neprekidno pokušavaju diskreditirati lidere Ukrajine, Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i sve druge lidere demokratskih zemalja svijeta. S ponosom ističem da sam uz sve one koji osuđuju rusku agresiju i da nisam u maloj grupi diktatora i autokrata koji podržavaju i odlikuju Putinov režim", napisao je Bećirović.

Time je očito aludirao na Milorada Dodika koji je u siječnju odlikovao Putina.

"Nakon najnovijeg napada ruskog veleposlanika još je jasnije da smo dva različita svijeta. Stavovi ogromne većine stanovnika Bosne i Hercegovine i moji stavovi su kristalno jasni: mi smo na strani slobodnog i nepokorenog naroda Ukrajine i hrabrog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo šta je agresija na nezavisnu i suverenu zemlju i zato principijelno podržavamo sve one koji se bore za slobodu i mir“, napisao je Bećirović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 22:09