WALTER CUNNINGHAM

Član prve posade Apolla umro u dobi 90 godina: ‘Iznad svega, bio je istraživač‘

Cunningham je služio u američkoj mornarici i marincima te letio u 54 misije kao borbeni pilot. Izabran je za astronauta 1963. godine

Donn F. Eisele, Walter Schirra i Walter Cunningham

 AFP

Bivši astronaut Walter Cunningham, koji je 1968. letio u svemir na brodu Apollo 7 u sklopu prve misije Apolla s posadom koja je utrla put za 12 slijetanja na Mjesec sljedećih godina, umro je u utorak u dobi 90 godina, objavila je NASA.

Cunningham se pridružio članovima posade Walteru Schirri i Donnu Eiseleu u uspješnoj 11-dnevnoj misiji koja je izvedena u niskoj Zemljinoj orbiti kao prvi ljudski pokusni let nove svemirske letjelice Apollo u kojoj će se kasnije putovati na Mjesec.

image

Walter Cunningham

SAUL LOEB/AFP

Apollo 7 označio je nastavak NASA-inog programa svemirskih letova 21 mjesec nakon požara u kojem su poginula sva tri člana posade Apolla 1 tijekom pokusnog zemaljskog lansiranja potkraj siječnja 1967. godine.

Cunningham je služio u američkoj mornarici i marincima te letio u 54 misije kao borbeni pilot. Izabran je za astronauta 1963. godine, objavila je svemirska agencija.

"Walt Cunningham bio je pilot borbenog zrakoplova, fizičar i poduzetnik - ali iznad svega, bio je istraživač", istaknula je NASA u priopćenju kojim je objavljena njegova smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 04:51