RAT EKONOMSKIM SREDSTVIMA

Novi sukobi oko Falklanda: Argentinska vlada naredila bojkot proizvoda 20 britanskih komapnija

Velika Britanija donirala je 27 milijuna funti pomoći Argentini te ju također pomaže kroz Međunarodni monetarni fond oko isplate kredita

Velika Britanija donirala je 27 milijuna funti pomoći Argentini. Ova donacija stiže u vrijeme kada se ponovno razbuktava spor između ove dvije države oko Falklandskog otočja i to samo dan nakon što su vlasti u Argentini u čak 20 kompanija naredile bojkot svih britanskih proizvoda.

Zastupnik u britanskom parlamentu Nirj Deva rekao je u četvrtak u Bruxellesu kako je Argentina u razdoblju između 2007. i 2013. godine primila čak 65 milijuna eura međunarodne pomoći.

'Britanija je donirala čak 7 milijuna funti u tom razdoblju. Molim vas da mi objasnite zašto Velika Britanija na ovaj način pomaže Argentinu usprkos njihovim prijetnjama vezanim uz Falkandsko otočje. Molim vas da mi to netko objasni jer naši građani imaju pravo znati što se točno događa', upitao je Deva u Bruxellesu Baronessu Ashton, zaduženu za vanjsku politiku u EU.

U to je kroz posljednjih 12 godina uloženo čak 450 milijuna funti, a britanski udio iznosi 20 milijuna funti, piše britanski Daily mail .

'Zašto ulažemo toliki novac kada ga oni mogu iskoristiti za napad na Falklandsko otočje? To je nerazumno, bahato i pomalo ludo', kazao je Deva.

Podsjetimo, Debora Giorgi, argentinska ministrica industrije u srijedu je navodno nazvala čelnike čak 20 kompanija kako bi ih uvjerila da je potrebno bojkotirati uvoz britanskih proizvoda te ih zamijeniti proizvodima iz drugih država.

Predsjednica Argentine Cristina Kirchner u posljednje vrijeme zaoštrava retoriku vezano uz Falklandsko otočje i odnose s Velikom Britanijom. Njena je Vlada bijesna jer su britanske vlasti odbile pregovarati. Smataraju kako Britanci crpe prirodne izvore nafte oko otočja.

‘Ovaj potez Vlade samo je upozorenje svima onima koji koriste kolonijalizaciju kao sredstvo pomoću kojeg crpe tuđe prirodne resurse", rekao je glasnogovrnik Ministarstva industrije.

‘Velika Britanija šesti je po redu najveći investitor u Argentinu i mi izvozimo iz Argentine znatno više nego što u nju uvozimo. Dakle, ovakvi potezi sigurno nisu u interesu njihovih građana', upozorio je glasnogovrnik britanskog premijera te je dodao kako je samo u posljednje tri godine Britanija u Argentinu investirala 1.25 milijardi funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:23