SPORA PRAVDA

Međunarodni kazneni sud presudio: Krvnik iz Konga prvi je osuđenik haaškog ICC-ja

 AP

Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC) donio je jučer svoju prvu presudu u dosadašnjoj desetogodišnjoj povijesti i proglasio zapovjednika kongoanskih paramilitarnih postrojbi Thomasa Lubangu krivim za regrutiranje djece u njegovu vojsku .

Zlostavljač i otmičar

Lubangi (51) je dokazano, stoji u presudi, da je zlostavljao i regrutirao dječake, najmlađi od njih su imali 11 godina, otimajući ih iz njihovih domova, škola i igrališta i tjerao ih da se bore u njegovoj paramilitarnoj Uniji kongoanskih patriota (UPC), dok je otete djevojčice seksualno zlostavljao. To se događalo u razdoblju od 2002. do 2003. kada se u Demokratskoj Republici Kongo vodio krvavi međuetnički rat u kojem je ubijeno više od 60.000 ljudi. Paramilitarni zapovjednik i neki od njegovih suradnika uhićeni su i prebačeni u Haag 2006., a suđenje im je započelo 2009. Kazna će mu biti izrečena kasnije, a prijeti mu i doživotni zatvor. Jučerašnja presuda, koju je pročitao predsjedavajući suda Adrian Fulford, donesena je jednoglasnom odlukom triju sudaca i prva je koju je ICC donio od utemeljenja 2002.

Blagoslov UN-a

Izricanju presude nazočila je prepuna galerija sudnice, a među zainteresiranim gledateljima nalazila se i holywoodska glumica Angelina Jolie, amasador dobre volje iz UN-ova povjerenstva za izbjeglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:50