2. SVIBNJA I 2. SIJEČNJA BIT ĆE RADNI DANI?

Slovenija: Spajanje praznika iz ekonomskog pitanja pretvorilo su u gorljivu ideološku raspravu

Janez Jansa, Slovenian Prime Minister, candidate speaks during the debate about his mandate as Prime Minister in Ljubljana, on January 28, 2012. Slovenian parliament votes on the appointment of former premier Janez Jansa as prime minister at the head of a centre-right coalition promising to repair the eurozone member's public finances, boost growth and get recent credit rating downgrades reversed. AFP PHOTO Jure Makovec
 Jure Makovec

LJUBLJANA - Ukidanje 2. svibnja kao neradnog dana u slovenskoj se javnosti pretvorilo iz ekonomskog pitanja u gorljivu ideološku raspravu, u kojoj zagovornici mjere napadaju praznik "crvene buržoazije", a protivnici tvrde da su dva plaćena dana odmora potrebna Slovencima isrpljenim od 20 godina rada u uvjetima neoliberalnog kapitalizma.

Prihvati li parlament idućih dana opsežan paket mjera štednje što ga je predložila vlada premijera Janeza Janše, njime će se promijeniti i zakon o blagdanima, pa će 2. svibnja postati radni dan, a isto tako i 2. siječnja, što bi trebalo povećati nacionalni proizvod koji se smanjio u zadnje tri godine krize.

Slovenski sindikati odbijaju predloženo ukidanje plaćenih neradnih dana tvrdeći da je slovenski radnik iscrpljen i da se ne odmara više od njegovih kolega u drugim državama Europske unije, kako to možda misli vlada i njeni "neoliberalni" ekonomski savjetnici.

- Prijedlog vlade je veliki promašaj jer treba poznavati uvjete u kojima djeluje slovensko radništvo. Oni su teški i narušavaju zdravlje. 12 milijuna prekovremenih sati rada godišnje, od čega im se velik dio niti ne plati. Skoro 30 posto Slovenaca tjedno radi i do 70 sati, po tome spadamo u europski vrh", rekao je predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič koji tvrdi da je u Sloveniji broj praznika godišnje usporediv s državama Europske unije, ali da Slovenci imaju manje prava na godišnji odmor nego što je to u razvijenim zapadnim članicama.

S druge strane, mediji koji su ideološki bliži sadašnjoj vladi desnog centra i njenim mjerama štednje radi stabilizacije javnih financija i povećanja ekonomske konkurentnosti tvrde da su sindikalni lideri neodmjereni u svojim kritikama vlade jer nisu svjesni realnosti.

Poslovni list "Finance" tako tvrdi da je dosadašnje dvodnevno praznovanje prvog svibnja bio pravi blagdan za "crvenu buržoaziju". Riječ je o tome da su mnogi u Sloveniji običavali spojiti praznik antifašističke Osvobodilne fronte 27. travnja s dva neradna dana za praznik rada 1. svibnja.

Ljubljansko "Delo" tvrdi da su zbog skraćivanja prvomajskih neradnih dana zabrinuti slovenski turoperateri i turističke agencije jer su već ove godine zabilježili manji promet i zanimanje za turističke pakete na prijelazu iz travnja u svibanj, iako će novi zakon o praznicima imati stvarni učinak tek za Novu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:54