NASA PREDSTAVILA JELOVNIK

Zbog debljine astronauti neće šetati Marsom

Američka svemirska agencija NASA predstavila je jelovnik po kojem će se hraniti njeni astronauti u misiji na Mars koja je planirana za 2030. godinu.

Voditeljica projekta Maya Cooper u odabiru hrane vodila se činjenicom da će astrunauti putovati na Mars šest mjesci, ostati tamo 18 mjesici, a put natrag trajat će također šest mjeseci. “Vodila sam se činjenicom da su astronauti ipak ljudska bića koja će dugo biti potpuno osamljena, što bi moglo negativno utjecati na njihovu psihu, te smo im hranom na koju su navikli na Zemlji odlučili ublažiti tegobe”, rekla je Maya Cooper iz Loched Martina, koja je u suradnji s NASA-inim stručnjacima osmislila jelovnik.

Sto ponuđenih jela

Svemirski će putnici na svojoj odiseji moći birati između sto ponuđenih jela. Sva hrana će, naravno, biti dehidrirana, ali će u specijalno izrađenoj mikrovalki postati ista kakvu su jeli na Zemlji.

Ljutiti nutricionisti

Tako astronauti na meniju za doručak imaju jaja na oko, pečeni špek i kobasice, dok će za ručak moći birati između raznih sočnih komada goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa koji će biti posluživani uz neizbježni pomfrit. Na meniju se i razne vrste pizza, hamburgeri i hot-dogovi s desecima raznih umaka, a za desert su na raspolaganju razni sladoledi i kolači. Nutricionisti smatraju da se nije smjelo misliti samo na psihu astronauta nego i na njihovo tijelo s obzirom na to da će, po njihovu mišljenju, kada stignu na Mars, biti predebeli da uopće izađu iz kapsule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:59